Tennis

Raonic en Halep mijden Spelen vanwege zika, Nadal krijgt groen licht

In navolging van heel wat topgolfers beginnen nu ook tennissers zich af te melden voor de Olympische Spelen uit angst voor het zikavirus. De Canadees Milos Raonic was vrijdagavond de eerste, amper een uur later gevolgd door Simona Halep.

De Roemeense nummer vijf van de wereld vindt het te gevaarlijk om naar Rio de Janeiro te gaan. "De risico's voor mijn carrière en mijn gezondheid zijn te groot, zeker als vrouw zijnde'', meldde Halep op Facebook.

Raonic (25) was de eerste die zich terugtrok. De nummer zeven van de wereldranglijst bij de mannen verloor zondag op Wimbledon de finale tegen Andy Murray. "Na langdurig overleg met mijn familie en trainers heb ik besloten me af te melden voor de Spelen'', zei Raonic in een verklaring.

"De reden daarvoor zijn verschillende gezondheidszorgen, waaronder de onzekerheid om het zikavirus.'' De Canadese bond wees Daniel Nestor aan als vervanger van Raonic in het dubbelspel. Nestor vormt daarin een koppel met Vasek Pospisil.

Raonic sprak van "een persoonlijke keuze'' en zei te hopen dat dat zijn beslissing geen invloed zou hebben op andere tennissers. Toch kreeg hij al snel navolging van Halep, de Roemeense die twaalf WTA-titels op zak heeft.

"Familie is heel belangrijk voor mij en kan het risico niet nemen om zelf geen kinderen te kunnen krijgen als mijn tenniscarrière voorbij is'', verklaarde de 24-jarige Roemeense. Van het zikavirus is bekend dat het vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen.

Nadal

Rafael Nadal kreeg vrijdag van de internationale tennisfederatie ITF toestemming om deel te nemen aan de Spelen. De deelname van de olympisch kampioen van Peking 2008 stond ter discussie, omdat de 30-jarige Spanjaard wegens blessures onvoldoende wedstrijden in de Davis Cup heeft gespeeld om zich te kwalificeren.

Door fysieke problemen kon Nadal vier jaar geleden zijn olympische titel in Londen niet verdedigen. Momenteel werkt hij aan het herstel van een polsblessure. Nadal was al aangewezen als de Spaanse vlaggendrager tijdens de openingsceremonie van de Spelen.

Murray en Serena Williams zullen in Rio hun titel van 2012 verdedigen. Zoals verwacht staan Robin Haase (enkel- en dubbelspel), Kiki Bertens (enkel) en Jean-Julien Rojer (dubbel) namens Nederland op de definitieve deelnemerslijst. De loting voor het tennistoernooi op het hardcourt in Rio is op donderdag 4 augustus.

Tip de redactie