Voor golfer Joost Luiten zit het Brits Open er al na twee dagen op. De 30-jarige Bleiswijker bleef vrijdag tijdens zijn tweede ronde over de banen van Royal Troon in Schotland opnieuw boven het baangemiddelde.

Luiten had vrijdag 74 slagen nodig, drie boven par. Een dag eerder moest hij 75 slagen op zijn scorekaart noteren.

"Ik heb alles gegeven, maar het zat er gewoon niet in'', erkende Luiten, die de afgelopen twee jaar ook al de 'cut' miste bij de beroemde Britse major. "Met plus zeven kom ik niet eens in de buurt van spelen in het weekeinde. Heel jammer, want in een major wil je graag presteren.''

Luiten produceerde vrijdag op de eerste zes holes weliswaar twee birdies, maar daar kwamen in de loop van zijn ronde ook vijf bogeys tegenover te staan. Met een totaal van 149 slagen is het Brits Open voor hem afgelopen.

"Mentaal was ik deze week niet top, moet ik bekennen. Ik was te snel aangebrand en ergerde me als het niet liep. Dat moet beter'', zei de Nederlander, die na het komende PGA Championship naar Rio de Janeiro gaat voor het olympische golftoernooi.

Mickelson

De Amerikaan Phil Mickelson, die donderdag een majorrecord evenaarde met een rondje van 63 slagen, staat ook na de tweede dag aan de leiding.

De 46-jarige Amerikaan zag zijn voorsprong wel slinken. Mickelson ging vrijdag rond in 69 slagen, vier meer dan de Zweed Henrik Stenson die met een 65'er opstoof naar de tweede plaats. Stenson staat op 133 slagen, één meer dan Mickelson. Zach Johnson, de Amerikaanse winnaar van vorig jaar, is de nummer vijf met vijf slagen achterstand.