Wielrennen

'Koers mag niet worden beïnvloed door iets wat buiten sport staat'

Nicolas Portal stond de pers donderdag rustig te woord na de chaotische twaalfde Touretappe, maar de ploegleider van Team Sky baalde stevig van het incident met zijn kopman Chris Froome op de Mont Ventoux.

"Ik voel me wat verloren", aldus Portal. "De renners strijden op de weg en met harde regen of veel wind kunnen we nog omgaan, maar iets dat buiten de sport staat - de fans - zou de koers niet moeten kunnen beïnvloeden."

Froome ging in de laatste kilometer van de etappe samen met Richie Porte en Bauke Mollema onderuit omdat een motor tot stilstand kwam door de mensenmassa op de Ventoux. De fiets van de geletruidrager was kapot, waardoor hij een stukje naar boven rende.

"Dat heb ik ook nog nooit gezien", zei ploegmaat Wout Poels. "Ik stond er wel van te kijken hoe hard Chris kon rennen, maar het was bizar om te zien."

De valpartij had uiteindelijk geen invloed op het klassement, omdat de jury besloot om Froome en Porte dezelfde tijd te geven als Mollema, die in tegenstelling tot de Engelsman en de Australiër snel na het incident weer op de fiets sprong. "Het is goed dat Chris nog in het geel staat, dat is wel zo eerlijk", aldus Portal.

Professionals

De Franse ploegleider wilde publiekelijk niet te harde uitspraken doen over de gang van zaken op de 'Kale Berg'.

"We zijn professionals en we weten dat als we iets roepen, dat het gelijk breed wordt uitgemeten in de pers. Daarom proberen we kalm te blijven, al is het natuurlijk van de gekke om de gele trui te zien rennen."

De Fransman vond het incident niet de schuld van de motorrijder. "Het ging niet om de motor, het ging om de massa mensen. De motor kon er daar nooit langs. We moeten het publiek kunnen controleren in de laatste twee kilometer, met hekken bijvoorbeeld."

Stef Clement, die in de kopgroep zat en daardoor voor de valpartij reed, sloot zich aan bij die woorden. "Het is al vaker gezegd, maar ze moeten gewoon in de laatste drie kilometer hekken neerzetten, punt."

"De fans staan de hele tijd te wachten en het is het hoogtepunt van hun dag als wij langskomen. Dat is de charme van het fietsen, maar er moet wel een middenweg zijn in die charme."

Tip de redactie