Joost Luiten heeft een matige openingsronde gedraaid op het Brits Open. De 30-jarige Bleiswijker begon met 75 slagen, een score van vier boven par die hem in de onderste regionen van het klassement heeft gezet.

Luiten, die sinds woensdag zeker is van olympische deelname, maakte onder meer twee keer een double bogey.

''Ik heb voor mijn gevoel niet zo slecht gespeeld, maar als je eindigt met een double bogey en een bogey, dan doet het wel even pijn'', zei Luiten op Golf.nl.

''Het is hier af en toe een soort loterij. Op de een of andere manier voel ik me op dit soort banen nooit helemaal op mijn gemak, het is niet mijn spelletje."

Mickelson

Phil Mickelson zorgde bijna voor een sensationeel record. De 46-jarige Amerikaan liet de bal op de achttiende hole rollen voor een birdie, maar het balletje wipte er na een rondje op het randje weer uit. 

De score van Mickelson kwam uit op 63 en daarmee evenaarde hij het record van de laagste score in een major. 

''Ik kan er wel om huilen. Dit was een van de beste ronden die ik ooit gespeeld heb en die putt op de achttiende was mijn kans om geschiedenis te schrijven'', zei Mickelson, die het Brits Open al eens won in 2013.

Een score van 62 lijkt wel een onneembare vesting in de majors. Mickelson was al de 28e golfspeler sinds 1973 die op 63 uitkwam. De Amerikaan, ook drievoudig winnaar van de Masters, is de fiere leider na de eerste ronde. Hij heeft drie slagen voorsprong op zijn eerste belagers, landgenoot Patrick Reed en de Duitser Martin Kaymer.