Wielrennen

Froome opgelucht na behouden leiderstrui in 'hectische' Touretappe

Chris Froome is opgelucht dat hij zijn leiderstrui in de Tour de France mag behouden. De Brit ging donderdag in de twaalfde etappe onderuit na een bizar incident op de Mont Ventoux. 

Froome kwam samen met Richie Porte en Bauke Mollema een kilometer voor de meet ten val na een opstopping die waarschijnlijk werd veroorzaakt door een toeschouwer. 

"Richie Porte reed voor mij, hij knalde keihard tegen een motor die stilstond op de weg", vertelt Froome. "Ik reed meteen achter hem, moest ook in de remmen en opeens reed daardoor ook een motor tegen me aan waardoor mijn fiets brak."

De 31-jarige kopman van Team Sky moest wachten op een nieuwe fiets en besloot in de tussentijd de berg op te rennen. "Ik wist dat onze ploegwagen op zo'n vijf minuten van me reed, dus ja: opeens had ik geen fiets meer. Ik moest wachten, maar besloot toch te rennen."

Opgelucht

Froome verloor veel tijd en daarmee ook de leiding in het klassement, maar de jury besloot dat hij door het bizarre incident zijn gele trui mag behouden. 

"Ik ben opgelucht dat ik geen tijd verlies en het geel behoud", aldus Froome. "Het was hectisch. Ik moet de organisatie bedanken voor hun correcte beslissing. Dit was de enige juiste keuze."

Tourbaas Christian Prudhomme beriep zich op uitzonderlijke omstandigheden om Froome het geel terug te geven. "Er was in de slotkilometers sprake van invloed op de wedstrijd door toeschouwers. Vanwege de harde wind konden we geen dranghekken plaatsen. Dit is een uitzonderlijke beslissing vanwege uitzonderlijke omstandigheden.''

Lees meer over:
Tip de redactie