Bauke Mollema had donderdag geen goed woord over voor het incident op de Mont Ventoux, waarbij Chris Froome, Richie Porte en hijzelf ten val kwamen. De 29-jarige Nederlander was ook niet te spreken over de beslissing van de jury om een aantal renners tijdcorrecties te geven.

Mollema, Froome en Porte gingen een kilometer voor de finish in de twaalfde Touretappe naar de grond door een opstopping, die naar verluidt werd veroorzaakt door toeschouwers.

Mollema herstelde zich snel, kwam als tiende over de finish en zou oorspronkelijk de tweede plek in het klassement innemen. Door de tijdcorrecties van geletruidrager Froome en ook Nairo Quintana moet de renner van Trek-Segafredo het doen met de vierde plek in het algemeen klassement.

"Het lijkt erop dat iedereen tijdbonussen krijgt behalve ik", aldus een geïrriteerde Mollema op Twitter. "Ik ben benieuwd wat de jury had besloten als ik de enige renner was die op de grond had gelegen." 

Bijzonder

"Ik zou het heel bizar vinden als Froome door zoiets zijn trui verliest, maar later kreeg ook Quintana ineens wat seconden cadeau", zei Mollema later op donderdag tegen de NOS. "Een bijzondere beslissing. Ik heb ook op de grond gelegen, dus ze hadden mij ook tien seconden extra mogen geven. Misschien wel meer."

Daarnaast beseft Mollema dat andere renners van hem hebben geprofiteerd. "Froome en Porte hebben geluk dat ik snel weer op mijn fiets zat en volle bak ben doorgereden naar de finish. Het werd een rare finale zo."

Bizar

Waar Mollema al snel weer op zijn fiets kon stappen, kende Froome grote problemen. De 31-jarige Brit had een nieuwe fiets nodig en liep in afwachting daarvan in paniek de berg op. 

Mollema bestempelde het ongeluk op de Mont Ventoux als "bizar". "500 meter eerder dacht ik al: als dat maar goed gaat. Het was superdruk door publiek, waardoor de weg heel nauw was. Voor ik het wist ging ik over de kop en lagen we met z'n drieën op de grond."

"Maar ik wil er niet te veel energie meer aan verspillen. Dit is gewoon heel jammer en we zijn allemaal slachtoffer", besluit Mollema.