TRONDHEIM - PSV heeft woensdagavond de derde wedstrijd in de Champions League bij Rosenborg gewonnen. Farfán bracht de bezoekers in de 26e minuut op voorsprong. Storflor maakte in de 42e minuut gelijk. De Jong besliste vier minuten voor tijd het duel met een raak schot: 1-2.

Tijdens de in gedachten haast eeuwen durende overlevingstocht door de eerste ronde van de Champions League nam PSV in de slotfase van de uitwedstrijd bij een pover Rosenborg (1-2) alsnog een reuzensprong. Met een treffer vier minuten voor tijd voorkwam De Jong dat de Eindhovenaren zichzelf achteraf niet kwalijk moesten nemen dat ze twee punten lieten liggen in Noorwegen.

Goede positie

Halverwege de eerste groepsfase van de Champions League bevindt PSV zich in een ongekend goede positie. De Eindhovenaren, over twee weken gastheer van Rosenborg, voeren groep E van het toernooi voor beste clubteams van Europa aan. PSV heeft een punt meer dan Arsenal dat bij Panathinaikos niet verder dan een gelijkspel kwam. De Grieken, nummer drie in de groep, hebben twee punten minder dan PSV.

Dankzij het late doelpunt van De Jong deden de Eindhovenaren alsnog hun plicht. Rosenborg kon voor eigen publiek niet verbergen dat het de laatste maand het spoor helemaal bijster is. De club, sinds 1992 al landskampioen, verloor maar liefst vier van de laatste vijf competitieduels en moet voor het eerst sinds twaalf jaar vrezen dat titelprolongatie niet lukt.

Delen

Waar Rosenborg normaal gesproken in deze fase van de competitie allang zeker is van het kampioenschap, moet het nu twee speelronden voor het einde van het nationale seizoen de koppositie delen.

Ook tegen PSV haalde Rosenborg lange tijd een niveau dat ook in de lager gewaardeerde UEFA Cup misstaat. De Noren grossierden in balverlies en legden de bezoekers uit Eindhoven wel heel erg weinig in de weg. Op aangeven van Vennegoor of Hesselink profiteerde Farfán als eerste van het geklungel bij de thuisclub. De Peruaan maakte alleen voor doelman Johnsen geen fout: 0-1.

Oppermachtig

Doelman Gomes van PSV gaf zijn ploeg vervolgens onbedoeld het gevoel dat het in het uitverkochte Lerkendalstadion niet zo oppermachtig was als het leek. De Braziliaan zag nagenoeg iedere uittrap bij een tegenstander belanden en had geluk dat scheidrechter Sars dacht dat hij na een hoge voorzet door een Noorse aanvaller werd belemmerd. In werkelijkheid liep Gomes onbesuisd tegen Cocu aan.

De van Barcelona overgekomen routinier vormde samen met Bouma het Eindhovense verdedigingscentrum. Alex had te veel last van een gekneusde teen die hij al zaterdag tijdens het gestaakte duel met ADO Den Haag opliep. Vreemd genoeg dacht trainer Hiddink maandag nog dat hij gewoon over de Braziliaan kon beschikken. Bij vertrek naar Trondheim een dag later bleek de blessure echter plotseling veel ernstiger dan verwacht.

Kopbal

Na enkele onzekerheden bij doelman Gomes kwam Rosenborg voor rust nog op gelijke hoogte. Linksbuiten Storflor, met afstand de beste speler bij de thuisclub, liet Gomes met een goede kopbal kansloos. Voor het eerst in de wedstrijd kreeg de thuisclub het gevoel dat een nederlaag helemaal niet onafwendbaar was.

Vanuit een vrije trap was Farfán in de 57e minuut dichtbij een tweede Eindhovense treffer. Doelman Johnsen werkte de bal echter knap uit zijn doel. Drie minuten later verscheen De Jong alleen voor de Noorse keeper. De middenvelder schoot de bal net over het doel.

Florissant

Uiteindelijk was het alsnog De Jong die zijn werkgever halverwege de eerste groepsfase van de Champions League een ongekend florissante uitgangspositie bezorgde. Hij maakte in de 86e minuut alleen voor Johnsen geen fout.

Minpuntje was de rode kaart die Park in blessuretijd kreeg. De Koreaan probeerde met een fraaie duik een strafschop te versieren. Scheidsrechter Sars beloonde de buiteling met een gele kaart, de tweede voor Park in de wedstrijd.