Voetbal

China wil jaarlijks toernooi met beste landen Europa en Zuid-Amerika

De internationale voetbalkalender krijgt er met de China Cup een nieuw toernooi bij. Het wordt een jaarlijks evenement waarbij het gastland het opneemt tegen de beste landen van Europa, Zuid- en Noord-Amerika.

De eerste editie van de China Cup wordt tussen 9 en 16 januari 2017 gespeeld in de stad Nanning. Dan zullen alleen nog Aziatische landen elk vier wedstrijden spelen.

Organisator Wanda Group wil vanaf 2018 de drie hoogstgeklasseerde landen op de FIFA-ranglijst en China uitnodigen. Op termijn moet het toernooi uitgebreid worden naar acht landenploegen.

Wanda en de Chinese voetbalbond zijn nog in afwachting van goedkeuring van de Aziatische federatie en de FIFA voor het ongetwijfeld lucratieve toernooi.

De China Cup wordt het eerste internationale toernooi op Chinese bodem. Het Chinese voetbal is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Met torenhoge transfersommen en salarissen worden coaches en spelers uit Europa en Zuid-Amerika aangetrokken. 

In 2026 hoopt China het WK te organiseren. Voor 2050 wil het land, dat pas eenmaal aan een mondiale eindronde deelnam, tot de werldtop behoren.

Lees meer over:
Tip de redactie