Het Nederlands elftal staat op de donderdag verschenen FIFA-ranking lager dan ooit. Oranje is twaalf plaatsen gezakt van de veertiende naar de 26e plaats. 

Het negatieve record voor Nederland is het gevolg van het missen van het EK. Het vorige dieptepunt op de FIFA-ranking, die in december 1992 in het leven werd geroepen, was de 25e positie in 1998.

In 2011 was Oranje nog enkele maanden de nummer één van de wereld.

Op dit moment staat Argentinië eerste, ondanks de nederlaag van de Zuid-Amerikaanse ploeg vorige maand tegen Chili in de finale van de Copa America. Voor de zomer was Argentinië ook al lijstaanvoerder.

In de top vijf is zelfs helemaal niets veranderd. België, dat in de kwartfinales van het EK verloor van Wales, blijft tweede. Colombia staat derde, Duitsland vierde en Chili vijfde.

Portugal

Europees kampioen Portugal steeg van de achtste naar de zesde plaats. Verliezend finalist Frankrijk maakt een reuzensprong van de zeventiende naar de zevende plek. Spanje (8), Brazilië (9) en Italië (10) completeren de top 10.

Grootste stijger in de top is EK-verrassing Wales, dat vijftien plekken steeg. De Britten staan nu elfde. IJsland met de kwartfinales ook boven verwachting presteerde op het EK, staat  nog boven Nederland op de 22e plaats. De Noord-Europeanen boeken twaalf plaatsen winst.

Oranje kan op 1 september weer punten pakken voor de FIFA-ranking. Griekenland is dan in Eindhoven tegenstander in een oefenwedstrijd. Vijf dagen later wacht in Solna de confrontatie met Zweden in de strijd om WK-kwalificatie.