Wielrennen

'Inkorten van beklimming Mont Ventoux zal niet heel veel veranderen'

In het kamp van Team Sky verwachten ze niet dat de twaalfde etappe in de Tour de France heel anders zal zijn nu de streep zes kilometer voor de top van de Mont Ventoux ligt.

"Ik denk niet dat het heel veel zal veranderen, de klim naar Le Chalet Reynard is al heel lastig", aldus geletruidrager Chris Froome. "Ik weet niet helemaal wat ik kan verwachten, misschien wordt het alleen maar intenser omdat de klim korter is."

De Tourorganisatie besloot woensdag dat het vanwege de verwachte weersomstandigheden niet veilig is om de renners naar de top van de Mont Ventoux te sturen. De beklimming zal daardoor nu zo'n tien kilometer in plaats van zestien kilometer zijn.

"Dat maakt wel wat verschil, het is nu een andere klim, maar het zal nog steeds heel zwaar zijn", zegt Team Sky-ploegleider Servais Knaven. "Toen ik nog renner was, vond ik het eerste gedeelte in het bos het lastigste deel van de klim. Ik was altijd blij als ik bij Le Chalet Reynard aankwam, dan had ik eigenlijk al het gevoel dat ik boven was."

Teambaas Dave Brailsford van de Britse formatie wijst erop dat de vlakke aanloop van de twaalfde etappe al een grote rol kan gaan spelen.

"Er wordt daar weer stevige zijwind verwacht, dus het zou kunnen dat de eerste honderd kilometer belangrijker worden dan de klim naar Le Chalet Reynard. Het wordt sowieso interessant. Het liefst zou je natuurlijk naar de top van de Ventoux rijden, want dat is zonder twijfel een van de klassiekers in onze sport. Maar veiligheid gaat boven alles."

Inspanning

Voor Froome zal het ook de vraag zijn hoe hij hersteld is van de inspanning die hij woensdag in de finale van de elfde rit leverde. De Engelsman reageerde op een aanval van de latere ritwinnaar Peter Sagan en koerste zo twaalf kilometer volle bak op weg naar Montpellier.

"We hadden aangekondigd dat we aanvallender zouden rijden en ik denk dat we dat nu aan het doen zijn", stelt Brailsford. "We weten pas in Parijs of we daar de rekening voor gepresenteerd zullen krijgen, maar het is beter om van voren te rijden dan van achteren."

De teambaas had genoten van het optreden van de titelverdediger. "Als je van deze sport houdt, dan moet je wel genieten van een koers zoals woensdag. Daarom zijn we ooit begonnen met deze sport, het was good fun. En ik denk dat we het wel vol kunnen houden."

Topvorm

Knaven zag de actie van Froome vooral als een teken van diens topvorm in Frankrijk.

"Er zijn maar weinig renners die Sagan kunnen volgen als hij zoiets doet, dat hadden we in de rit van dinsdag ook weer gezien."

"Dat Chris ook nog probeerde te sprinten om de zege tegen Sagan, geeft aan dat hij vol zelfvertrouwen zit en heel goed is. Dat is natuurlijk heel belangrijk in de Tour. Bovendien is het goed voor de moraal voor de etappe van donderdag."

Lees meer over:
Tip de redactie