AMSTERDAM - Louis van Gaal is opgestapt bij Ajax omdat hij de bevoegdheden van technisch directeur bij de Amsterdamse voetbalclub te beperkt vindt. Die conclusie heeft de technisch directeur, zo maakte hij woensdag bij een persconferentie in de ArenA bekend, getrokken na een aantal gesprekken met de clubleiding.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Gaal was na die gesprekken niet bereid compromissen te sluiten. Dat heeft tot spanningen geleid. De laatste weken kwam dit ook tot uiting in de relatie met trainer Ronald Koeman over uitvoering van het beleid rond het eerste elftal.

Ongewijzigd

Van Gaal wenste bijvoorbeeld meer invloed bij het aan- en verkopen van spelers. In zijn ogen had de trainer daarin teveel macht. Het bestuur van Ajax heeft Van Gaal duidelijk gemaakt dat de bevoegdheden van de technisch directeur ongewijzigd zouden blijven.

Van Gaal trad in november 2003 aan als technisch directeur. Zaterdag diende hij zijn ontslag in, dat dinsdag door het bestuur van Ajax werd ingewilligd. De afgelopen tijd botste hij geregeld met trainer Ronald Koeman.

Openheid

"We moeten helaas constateren dat het niet zo gelopen is als gedacht", liet algemeen directeur Arie van Eijden in een verklaring weten. "We hebben in alle openheid daarover gesproken. We betreuren de situatie omdat Louis van Gaal een op en top vakman is en oprecht is in zijn bedoelingen."

"Ik heb mijn verzoek tot ontslag gedaan in het belang van Ajax en het is niet het gevolg van de tegenvallende sportieve prestaties van de laatste tijd. Het gaat onder andere over een verschil van inzicht over de uitvoering van het technisch beleid en de bevoegdheden van de technisch directeur bij Ajax", liet Van Gaal daarbij aantekenen.

Bijstelling

In zijn mondelinge toelichting zei Van Gaal woensdagmiddag dat er bij hem na het bijstellen van de doelstelling binnen de club iets knapte. Die bijstelling gebeurde na het dramatische verlies van Ajax in München, vorige maand voor de Champions League tegen Bayern (0-4).

Trainer Ronald Koeman vond daarna dat de doelstellingen voor de huidige selectie (lang meedoen in de Champions League) veel te hoog gegrepen waren. Er was een indringend gesprek tussen alle partijen voor nodig om de horloges weer gelijk te zetten. Voor de buitenwereld ten minste.

Utopie

"Toen ik hier kwam wilde ik Ajax weer laten genieten van Champions League-voetbal. Velen vinden dat een utopie. Ik niet. Ik denk nog steeds dat het werkelijkheid kan worden. Maar dan moet je niet spelen zoals de rest van de wereld doet. Je moet dan onderscheidend spelen", aldus Van Gaal.

Na zijn aantreden schreef Van Gaal een uitvoerig technisch beleidsplan. "Daarin stond dat Ajax eens in de vijf jaar tot een halve finale van een Europees toernooi moet kunnen reiken. Het liefst in de Champions League."

Speelruimte

In de ogen van Van Gaal kan Ajax die door hem aangegeven doelstelling nog steeds halen. "Dan moet je dat niet te snel naar beneden bijstellen. Er was dus een verschil van inzicht over de toepassing van het beleid. Daar hadden we in de directievergaderingen ook weleens meningsverschillen over. Mijn speelruimte als technisch directeur was daardoor kleiner geworden. En die was al niet groot."

Bekijk video: Van Gaal was ambitieuze directeur
Modem/ Breedband