Judo

Nederlandse judoploeg gaat voor drie medailles in Rio

De Nederlandse judoploeg heeft drie olympische medailles als doel voor de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro.

"We gaan voor drie medailles, ongeacht de kleur", zei Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond JBN, woensdag in Scheveningen op het persmoment van de judoselectie voor Rio.

Vier jaar geleden in Londen won Nederland twee judomedailles. Henk Grol en de inmiddels gestopte Edith Bosch veroverden destijds brons. "De judoka’s die hier nu zitten zijn erop gebrand om die prestatie te verbeteren", vertelde Bonnes, die met de grootste olympische judoselectie ooit naar Rio gaat.

"We zijn ongelooflijk trots op de selectie van liefst elf judoka’s. Al beseffen we ook dat we niet voor een makkelijke opdracht staan. Het is in de historie maar zes keer voorgekomen dat een Nederlander in een olympische finale stond. En alleen Anton Geesink, Wim Ruska en Mark Huizinga wonnen goud."

Arens

De grootste Nederlandse medaillekandidaten in Rio zijn Henk Grol, die al twee keer olympisch brons won, drievoudig Europees kampioene Kim Polling en voormalig wereldkampioene Marhinde Verkerk. Sinds de Spelen in Londen won Nederland zeven WK-medailles en zeventien plakken op EK’s.

"Toch is het de afgelopen jaren op WK’s niet altijd zo gegaan als we zouden willen", vertelde bondscoach Maarten Arens. "Maar we houden vast aan de doelstelling van drie medailles."

"Dat is ook een realistische doelstelling, al hoop ik natuurlijk op meer. We hebben een goede ploeg."

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. Een dag later begint het judotoernooi en dat duurt tot vrijdag 12 augustus.

Judoselectie voor Rio

Mannen: Jeroen Mooren (tot 60 kilogram), Dex Elmont (tot 73 kilogram), Frank de Wit (tot 81 kilogram), Noël van 't End (tot 90 kilogram), Henk Grol (tot 100 kilogram) en Roy Meyer (boven de 100 kilogram).

Vrouwen: Sanne Verhagen (tot 57 kilogram), Anicka van Emden (tot 63 kilogram), Kim Polling (tot 70 kilogram), Marhinde Verkerk (tot 78 kilogram) en Tessie Savelkouls (boven de 78 kilogram), 

Tip de redactie