BRUSSEL - De vier Nederlandse wielrenners in dienst van Chocolade Jacques moeten vrezen voor hun baan. De sponsor heeft zich aangesloten bij de ploeg Vlaanderen-T-Interim onder leiding van Christophe Sercu en keert volgend jaar terug in het peloton onder de naam Chocolade Jacques-T-Interim.

Voor huidig ploegleider Johan Capiot is zo goed als zeker geen plaats meer bij de ploeg. De Belg heeft zich altijd sterk gemaakt voor de Nederlandse renners die hij afgelopen winter meenam van BankGiroLoterij. Nadat eerder Gerben Löwik (Rabobank) en Jans Koerts (Cofidis) elders onderdak hadden gevonden, rekenden de overgebleven Bart Voskamp, Jan van Velzen, Rik Reinerink en Bert Hiemstra erop ook volgend seizoen onder Capiot te kunnen fietsen.

Niet alleen is bij de nieuwe ploeg nog slechts plaats voor vijf renners, eventueel afkomstig van Chocolade Jacques. Ook de rol van Capiot lijkt uitgespeeld. "Ik heb begrepen dat ik er niet bij betrokken word", zei Capiot woensdag. Deze week kwamen met het ontbinden van de BankGiroLoterij-ploeg al negen Nederlandse renners op straat te staan.

Het sportief management van de nieuwe ploeg komt in handen van Roger Swerts. De ploegleiders zijn Jean-Pierre Heynderickx en Walter Planckaert. Zestien renners hebben nog een contract bij Vlaanderen-T-Interim en zijn zeker van een plaatsje in de nieuwe ploeg. Wie de vijf resterende plaatsen invullen, is nog niet bekend.

Nederlanders

"Dit heeft grote consequenties voor de Nederlanders", klonk het woensdag somber uit de mond van Capiot die zaterdag nog een gesprek heeft met Noel Demeulenaere, de grote man achter de Chocolade Jacques-ploeg.

Vanaf zijn vakantieadres reageerde Bart Voskamp uiterst verbaasd. "Dit is nieuw voor mij. Ik kan hier nu nog niets opzeggen."