Wielrennen

Matthews had hoop op succes in Tour bijna opgegeven

Michael Matthews kon het dinsdag nauwelijks geloven dat hij de tiende etappe van de Tour de France op zijn naam had geschreven.

"Het besef begint nu pas een beetje te komen dat ik na twee slechte jaren een rit in de Tour de France gewonnen heb", aldus de Australische renner van Orica-BikeExchange na afloop van de etappe.

Matthews was na 197 kilometer de snelste van een overgebleven kopgroep van zes man. In de beslissende sprint troefde hij onder anderen Peter Sagan af.

"Het is een droom die werkelijkheid wordt. Ik dacht de afgelopen twee jaar dat de Tour niet voor mij weggelegd was. Ik heb al eens aan opgeven gedacht."

Matthews, oud-renner van Rabobank, kwam vorige week zondag tijdens de tweede etappe ten val. Vorig jaar ging hij in de Tour hard onderuit in de rit naar de Muur van Hoei. Daarbij liep Matthews breukjes op in twee ribben. Hij bleef ondanks de pijn doorrijden.

In 2014 ging het nog voor de start van de Tour mis. De Australische sprinter kwam op een training hard ten val en was niet op tijd hersteld. 

Massasprint

Volgens Matthews was het vooraf niet de bedoeling van zijn ploeg om iemand mee te sturen in de kopgroep. "Het plan was om voor een overwinning in de massasprint te gaan", zei de 25-jarige Australiër.

Orica was met Daryl Impey en Luke Durbridge met drie man goed vertegenwoordigd in de kopgroep van vijftien man, die later in twee stukken zou breken. "We hebben goed samengewerkt. Ze hebben er mede voor gezorgd dat ik kon winnen."

Bekijk alle klassementen in de Tour

Lees meer over:
Tip de redactie