Golf

Luiten enige Nederlandse golfer op Olympische Spelen

Alleen Joost Luiten zal Nederland vertegenwoordigen op het olympisch golftoernooi in Rio de Janeiro volgende maand. 

De 30-jarige Bleiswijker is de enige die aan alle kwalificatie-eisen heeft voldaan: een plek bij de beste zestig op de olympische ranglijst en ook een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Luiten staat 65e op die lijst.

De laatste eis was te hoog gegrepen voor Christel Boeljon en Anne van Dam. Zij hadden zich wel bij de beste zestig geschaard op de olympische ranglijst, maar staan niet in de top honderd van de mondiale ranking.

"En dus gaan ze niet naar Rio, want die plek in de top honderd was de aanvullende eis van spotkoepel NOC*NSF", aldus een woordvoerder van de Nederlandse golffederatie.

Afzeggingen

Golf maakt voor het eerst in 104 jaar weer deel uit van het olympisch programma. Het aanzien van het toernooi in Rio heeft nu al een flinke deuk opgelopen door de vele afzeggingen.

De top vier van de wereldranglijst heeft zich afgemeld. De Australiër Jason Day (nummer één), de Amerikanen Dustin Johnson en Jordan Spieth (nummers twee en drie) en de Noord-Ier Rory McIlroy hebben angst voor besmetting met het zikavirus als reden opgegeven.

Luiten laat zich niet afschrikken door het virus, dat vooral schadelijk kan zijn voor zwangere vrouwen, en gewoon af naar Rio, meldt de woordvoerder van de NGF. Deze week speelt de Bleiswijker in het Schotse Ayrshire de major Brits Open.

Lees meer over:
Tip de redactie