Voetbal

Oranje onder-19 opent EK met winst op Kroatië

Oranje onder-19 is het EK in Duitsland begonnen met een moeizame 3-1 zege op Kroatië. De ploeg van bondscoach Aron Winter beëindigde de wedstrijd in Groep B met tien man.

Oranje kende een uitstekende start in het regenachtige Donaustadion in Ulm. Na iets meer dan een half uur stond het 0-2 door treffers van de PSV'ers Steven Bergwijn en Sam Lammers.

Bergwijn rondde een knappe Oranje-aanval af door een voorzet van Lammers hard binnen te koppen. Niet veel later verdubbelde Lammers de marge na fraai voorbereidend werk van Adbelhak Nouri. De aanvoerder legde de bal met zijn hak panklaar neer voor Lammers.

Kort voor rust viel de Kroatische aansluitingstreffer. Josip Brekalo kwam van links naar binnen en schoot met rechts raak.

Rode kaart

Vroeg in de tweede helft kreeg Oranje een tweede tegenslag te verwerken toen rechtsback Deyovaisio Zeefuik van het veld werd gestuurd. De Ajacied kreeg twee gele kaarten, beide gegeven na overtredingen op de Kroatische aanvoerder Bojan Knezevic.

In het restant van de wedstrijd voerde Kroatië de druk op, maar hield de defensie van Oranje-19 stand. Dat zag ook Carlo Ancelotti, de nieuwe trainer van Bayern München was als toeschouwer aanwezig in Ulm.

Vijf minuten voor tijd werd de wedstrijd beslist door Bergwijn. Hij veroverde de bal op eigen helft en scoorde na een lange rush.

Oranje onder-19 speelt vrijdag zijn tweede pouleduel tegen Engeland. Maandag is Frankrijk de opponent in de laatste poulewedstrijd.

Lees meer over:
Tip de redactie