Sharon van Rouwendaal (22) heeft dinsdag bij de Europese kampioenschappen open water in Hoorn de bronzen medaille veroverd op de 5 kilometer.  Het is de tweede Nederlandse medaille op de EK. Ferry Weertman eindigde bij de mannen als vijfde.

In de individuele race zette Van Rouwendaal met 59.54,9 de derde tijd neer, minder dan acht seconden achter de Britse winnares Danielle Huskinsson (59.46,1). Het zilver was voor de Duitse Finnia Wunram in 59.52,4.

Huskinsson en Van Rouwendaal passeerden de enige meting halverwege in precies dezelfde tussentijd (31.09,1).

De Britse finishte als eerste. De Wunram en Van Rouwendaal kwamen daarna dicht in de buurt, maar het was niet genoeg voor de Europese titel.

Twee jaar geleden op de EK in Berlijn was de Nederlandse nog goed voor zilver op de 5 kilometer.

Van Rouwendaal ging zondag op de 10 kilometer in leidende positie op 50 meter van de finish langs de verkeerde kant van een boei, waardoor ze terug moest zwemmen. Ze eindigde als vierde en verloor daarmee haar Europese titel.

Vijfde

Weertman slaagde er niet in om een medaille te pakken op de  5 kilometer. Weertman noteerde dinsdag met 55.14,8 de vijfde tijd, tien seconden te langzaam voor een nieuwe podiumplek.

Weertman concentreert zich dit seizoen op de 10 kilometer. Op de olympische afstand prolongeerde hij zondag zijn Europese titel.

Op de 5 kilometer ging het goud dinsdag naar de Rus Kirill Abrosimov in 54.34,3. De Italiaan Federico Vanelli pakte het zilver in 54.54,4 en de Brit Caleb Hughes het brons (55.06,1).

Marcel Schouten en Pepijn Smits eindigden respectievelijk als veertiende en vijftiende.

Het EK in Hoorn begon zondag en duurt nog tot donderdag.