Andy Murray heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière Wimbledon gewonnen. De Brit versloeg in Londen de Canadees Milos Raonic in 6-4, 7-6 (3) en 7-6 (2).

Het is de derde keer dat Murray een Grand Slam-toernooi wint. Naast Wimbledon, dat hij de eerste keer in 2013 won, schreef hij ook de US Open al eens op zijn naam.

De nummer twee van de wereld was vooraf de favoriet in de eindstrijd en maakte die rol waar door Raonic geen set te gunnen, al dwong de Canadees wel twee keer een tiebreak af. Daarin had hij weinig kans tegen Murray, die de eerste set al gepakt had door één break te plaatsen.

Bij zijn eerste Wimbledon-zege versloeg Murray de huidige nummer één Novak Djokovic in drie sets. De Schot kwam in 2014 niet verder dan de kwartfinale en vorig jaar ging hij ten onder in de halve eindstrijd.

Eerder dit jaar stond Murray ook in de finale van de Australian Open en Roland Garros, maar beide keren was Djokovic te sterk. De Serviër kon Murray nu niet dwars zitten, want Djokovic werd al in de derde ronde uitgeschakeld.

Niet spannend

Het was de tweede keer in korte tijd dat Murray en Raonic elkaar troffen in de finale van een grastoernooi in Londen. Raonic leek drie weken geleden in de eindstrijd van Queen's op weg naar de zege, maar toen gaf hij een ruime voorsprong uit handen. In de finale van Wimbledon kon Raonic het zo spannend niet maken.

Bij een stand van 3-3 in games plaatste Murray in de eerste set een break. Dat bleek direct ook de enige van de wedstrijd. Beide tennissers wonnen in het vervolg al hun opslaggames, Murray vaak wel wat makkelijker dan Raonic.

De Canadees bleef Murray lang volgen, maar in de tiebreaks werd het niveauverschil toch duidelijk. Murray greep zowel in de tiebreak van set twee als drie het initiatief en stond dat niet meer af. Zijn tweede eindzege op Wimbledon kwam voor de Schot geen moment in gevaar.

Belangrijkste toernooi

"Dit is het belangrijkste toernooi wat er is voor mij", zei de dolgelukkige Murray. "Ik heb hier de laatste jaren fantastische momenten afgewisseld met nare verliespartijen. Een winst als vandaag voelt daardoor nog beter."

De Schot was zeer te spreken over zijn niveau in de finale. "Het liep erg goed. Milos heeft natuurlijk een paar goede weken op gras gespeeld, vooral zijn partij in de halve finale tegen Roger Federer was ongelooflijk."

Raonic had als eerste Canadees ooit een Grand Slam-toernooi kunnen winnen, maar kwam er niet aan te pas tegen Murray. "Dit ga ik nog wel een tijdje voelen. Ik ga er alles aan doen, om te zorgen dat ik ooit nog een kans op de zege krijg."