Tom Dumoulin kon zondag zijn geluk niet op nadat hij in de zware Pyreneeënetappe in de Tour de France naar de zege was gesoleerd.

"Dit is ongelooflijk. Ik ben echt ongelooflijk blij", aldus Dumoulin na de finish in Andorra tegen de NOS.

De 25-jarige Nederlander van Giant-Alpecin kwam alleen over de finish. Hij reed op de laatste beklimming weg uit de kopgroep.

"Ik voelde al de hele etappe dat ik goede benen had", vertelde Dumoulin. "Ik heb daarom lange tijd geen trap teveel gedaan. In de voorlaatste klim had ik het even lastig, maar het was een bewuste keuze om toen niet mee te gaan bij vluchtpogingen."

"Als ik dat zou doen zou ik mezelf alleen maar opblazen. Op de laatste klim was het wel het juiste moment. Ik heb goed getimed."

Video: Dumoulin wint zware bergetappe Tour de France 

Samenvatting: Dumoulin wint zware bergetappe Tour de France
Samenvatting: Dumoulin wint zware bergetappe Tour de France

Pest

Met zijn ritzege revancheerde Dumoulin zich voor zijn slechte eerste week, waarin hij op achterstand werd gereden in het algemeen klassement. "Het liep voor geen meter in de eerste week en daar had ik echt de pest over in."

"Maar de laatste dagen voelde ik me steeds beter. Mijn ploeggenoten zeiden vanmorgen: doe je ding, als je je goed voelt. En dat heb ik gedaan. Ongelooflijk, ik heb het geflikt."