Dafne Schippers vond het vrijdagavond vooral mooi dat ze juist in eigen land haar Europese titel wist te prolongeren op de 100 meter.

"De sfeer hier in Amsterdam is echt geweldig", zei Schippers na haar gouden race. "Ik kreeg na mijn race zoveel kippenvel. Ik vond het geweldig dat iedereen nog even op de tribune bleef zitten tijdens mijn ereronde. Als het publiek helemaal los gaat zoals vandaag, daar kan ik echt heel erg van genieten."

De 24-jarige Utrechtse was vooraf al de gedoodverfde favoriet voor goud, maar ze voelde naar eigen zeggen geen druk.

"Het was wel een verplichting om te winnen, maar je moet het wel even doen. Het is natuurlijk een opstapje richting de Spelen. Het publiek helpt je dan om in het juiste gevoel te komen."

Groot verschil

Haar goede race is voor Schippers uiteraard een teken dat ze in vorm komt voor de Spelen in Rio de Janeiro, die op 5 augustus beginnen. "Ik heb niet het gevoel dat ik nog ergens puntjes op de i moet zetten. Mijn start is zoveel stabieler geworden. Ik denk dat het meer met rust te maken heeft."

Over haar tijd (10,90 seconden) in het Olympisch Stadion was ze zeer te spreken. "Dit is geen geweldige baan, dus dan ben ik blij met dit soort tijden. De omstandigheden maakten het bovendien lastig, er stond wat tegenwind. Dit is daarom een snelle tijd en dat is fijn om te weten."

Opvallend was dat het verschil met de nummer twee, Ivet Lalova, erg groot was voor de 100 meter. De Bulgaarse kwam niet verder dan 11,20. "Het is fijn om in Europa zo’n afstand te hebben van de rest, maar wereldwijd is het een ander verhaal. Ik moet dit verschil in Europa maken om iets te willen betekenen in de absolute top.

Concurrentie

Ondertussen zetten Schippers' Jamaicaanse en Amerikaanse concurrentes voor Rio ook snelle tijden neer. Sommigen van hen liepen onlangs de 100 meter onder de 10,80.

"Maar dat gebeurde in andere omstandigheden'', weet Schippers. "Op het laatste WK arriveerde ik ook met de achtste of negende tijd. Maar ik werd uiteindelijk tweede op de 100 meter. Over zo'n drie weken staan we allemaal op één lijn in Rio. Dan moeten we het laten zien."