Anouk Vetter heeft vrijdag de eerste dag van de zevenkamp als nummer één afgesloten. De meerkampster heeft na vier onderdelen 3882 punten, bijna 100 punten meer dan haar eerste belager, de Française Antoinette Nana Djimou (3786).

De 23-jarige Vetter is bezig aan een uitstekende zevenkamp en ligt op koers voor een persoonlijk record en zoals ze er nu voor staat ook op een medaille.

Vetter opende met een persoonlijke toptijd van 13,29 op de 100 meter horden, vervolgde met 1,74 bij het hoogspringen en 15,69 met de kogel. Vetter was daarna de snelste van allemaal op de 200 meter in 23,89.

De tweede Nederlandse in het veld, oud-wereldkampioene indoor Nadine Broersen, draait minder goed. Ze gaat zaterdag de tweede dag in als nummer negen in de tussenstand met 3589 punten. Broersen haalde bij het vorige EK zilver.

Broersen weet nog niet of ze zaterdag wel verdergaat met de zevenkamp. De 26-jarige Hoornse wordt geplaagd door een infectie. "Ik denk mijn darmen of maag'', zei ze.

"Het gaat gewoon niet goed. Maar met zoveel toeschouwers op de tribune hier in het Olympisch Stadion in eigen land wil ik natuurlijk niet opgeven. Ik heb ook wedstrijden nodig in de aanloop naar de Spelen van Rio. Maar ik moet even kijken of het zaterdag lukt. Gelukkig heb ik nog geen koorts. Hopelijk blijft dat zo.''

Hassan

Sifan Hassan plaatste zich vrijdagavond zonder al te veel problemen voor de finale van de 1500 meter.

De Nederlandse was de snelste in haar serie met een tijd van 4.13,45. Ze bleef daarmee de Poolse Angelika Cichocka (4.13,47) nipt voor.

In de andere andere serie werd wel sneller gelopen dan Hassan. Amela Terzic was de snelste in 4.09,71. De nummer twee, Lucia Klocova uit Slowakije, liep 4.10,90. De finale van de 1500 meter is zondag in het Olympisch Stadion.

De 23-jarige Hassan, die in Ethiopië geboren werd, is een belangrijke kandidaat voor het goud in Amsterdam. Ook op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro gaat ze voor een medaille. Vorig jaar veroverde Hassan brons op de 1500 meter bij de WK atletiek in Peking.

Nicky van Leuveren slaagde er niet in een medaille te pakken op de 400 meter. De 26-jarige Nederlandse werd achtste en laatste in een tijd van 52,76.

Het goud ging naar Libania Grenot uit Italie. Zij was meer dan twee seconden sneller dan Van Leuveren (50,73).

Kupers

Bij de mannen plaatste Thijmen Kupers zich voor de finale op de 800 meter. De 24-jarige Nederlander ging hard van start en nam een flinke voorsprong.

Op het laatste stuk had hij het echter zwaar, waardoor hij als derde over de finish kwam met een nipte voorsprong op de nummer vier, de Italiaan Giordano Benedetti (1.46,74). Kupers liep 1.46,61. De Pool Adam Kszczot (1.46,32) was de snelste in de halve finale met Kupers.

Kupers had gehoopt onder de olympische limiet van 1.45,20 te duiken en zo een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro af te dwingen. "Ik ging ervoor vanaf de start. Er stond echter te veel wind en die moest ik in mijn eentje opvangen. Een serieuze poging om de limiet voor Rio te halen, was daardoor niet mogelijk'', zei Kupers na de race.

De finale van de 800 meter is zondag.