Wielrennen

Cummings bezorgt Dimension Data vierde dagsucces in Tour

Steve Cummings heeft de zevende etappe in de Tour gewonnen. De Brit kwam vrijdagmiddag solo over de finish.

De meeste favorieten voor het algemeen klassement kwamen in één groep van veertig over de eindstreep. Geletruidrager Greg Van Avermaet breidde de voorsprong verder uit.

Dankzij de zege van Cummings heeft Dimension Data vier van de eerste zeven Touretappes gewonnen. De Zuid-Afrikaanse ploeg was eerder drie keer succesvol met Mark Cavendish in de massasprint.

Het is voor Cummings de tweede dagzege in de Tour. Vorig jaar won de inmiddels 35-jarige Brit de veertiende etappe.

Aspin

De rit voerde het peloton van L'Isle-Jourdain naar Lac de Payolle. Met de Col d'Aspin van de eerste categorie kwamen de renners de eerste beklimming van betekenis in deze Tour tegen.

Een omvangrijke kopgroep van 29 man ontsnapte al vroeg uit het peloton. Sebastian Langeveld was de enige Nederlander voorin. Geletruidrager Van Avermaet en oud-Tourwinnaar Vincenzo Nibali zaten ook mee in de ontsnapping.

Het peloton werd gegangmaakt door de Sky-ploeg van Chris Froome, maar die maakte nooit serieus werk van de achtervolging. Daardoor konden de 29 man in de kopgroep strijden om de dagzege.

Antoine Duchesne, Matti Breschel en Daniel Navarro reden weg uit de groep. Ze werden bijgehaald door Cummings. De Brit uit de Dimension Data-ploeg ging even later solo in de aanval.

Op de Aspin probeerden Navarro, Nibali en Daryl Impey tevergeefs de aansluiting te vinden. Op ruim een minuut van Cummings werd Impey derde, voor Navarro. Nibali kwam even later als vierde over de streep. Van Avermaet werd in de gele trui vijfde en bleef de klassementsrenners bijna anderhalve minuut voor.

Opblaasboog

In het peloton moest de Franse outsider voor het eindklassement Thibaut Pinot al vroeg lossen uit het peloton. Ook de kopman van Giant-Alpecin Warren Barguil moest de grote groep laten gaan, maar hij kon in de afdaling terugkomen.

Het peloton werd opgehouden, omdat de opblaasbare boog van de laatste kilometer instortte. Ze kwamen op ruim vier minuten van Cummings binnen. Een groepje met Pinot en Laurens ten Dam finishte op 7.15 minuten.

Wout Poels was op de achtste plek de beste Nederlander. Ook Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Stef Clement eindigden in de grote groep klassementsrenners. Tom Dumoulin kwam opnieuw op achterstand binnen.

Lees meer over:
Tip de redactie