Solomon Bockarie heeft donderdag bij de EK atletiek in Amsterdam op de 100 meter een startbewijs afgedwongen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Jamile Samuel deed hetzelfde op de 200 meter.

De 24-jarige Amsterdamse kwam in de finale als vierde over de finish in 22,83. Samuel liep een medaille mis, maar haar tijd was wel onder de olympische limiet van 22,90.

Tessa van Schagen reikte in de finale tot de zevende plaats in 23,03. De Europese titel ging naar de Britse Dina Asher-Smith, die goud won in 22,37.

Bockarie noteerde in de halve finales van de 100 meter 10,13, exact één honderdste onder de olympische limiet van 10,14. Bockarie kwalificeerde zich eerder al voor de 200 meter in Rio.​ 

Bockarie eindigde als vierde in zijn heat, maar plaatste zich met zijn persoonlijke toptijd wel als snelste voor de finale later op de avond. Hij treft daarin landgenoot Churandy Martina. De sprinter eindigde als tweede in zijn reeks van de halve finales in 10,16. 

Hensley Paulina, de derde Nederlandse sprinter in de halve finales, redde het niet met de vijfde plaats in zijn reeks in 10,33. Snelste man in de halve finales was de Fransman Jimmy Vicaut in 10,03. Hij evenaarde eerder dit seizoen het Europees record van 9,86. De finale is om 19.50 uur.

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia plaatste zich overtuigend voor de finale van de 400 meter. De 27-jarige atleet liep in zijn reeks van de halve finales naar de tweede plaats in 45,68, goed voor een rechtstreekse plek in de eindstrijd. Bonevacia is houder van het Nederlands record (44,72) en doet volgende maand mee aan de Spelen in Rio.

Bonevacia treft in de finale onder anderen de regerend Europees kampioen Martyn Rooney uit Groot-Brittannië, die met 45,04 de beste tijd klokte in de halve finales.

Bij de vrouwen plaatste Nicky van Leuveren zich verrassend geplaatst voor de finale van de 400 meter. De Amsterdamse liep din de halve finales een persoonlijk record van 52,02. Die tijd bleek voldoende om een plek in de eindstrijd af te dwingen.

Ze eindigde in haar serie op de derde plek en dat was geen automatische finaleplaats. Maar als een van de tijdsnelsten mocht ze toch door naar de finale op vrijdag. 

Lisanne de Witte eindigde in haar heat eveneens als derde, maar met haar tijd van 52,37 was ze net te langzaam voor een plek in de finale. Regerend Europees kampioene Libania Grenot uit Italië was verreweg de snelste in de halve finales: 50,43.

Visser

Nadine Visser wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 100 meter. De 21-jarige atlete, van origine meerkampster, kwam er in de halve finales niet aan te pas. Ze eindigde als zesde in haar heat in een tegenvallende tijd van 13,25.

Eefje Boons haalde de finale evenmin. De 21-jarige Nederlands kampioene liep in de series nog een persoonlijk record van 13,07, maar in de halve finales bleef ze steken op de zevende plaats in haar heat in 13,26.

Visser kon als excuus aanvoeren dat ze op de EK haar eerste wedstrijd in lange tijd liep en wedstrijdritme ontbeerde. Ze was door een kuitblessure uitgeschakeld. Ze richt zich nu op de zevenkamp bij de Olympische Spelen in Rio.

Smith

Bij het discuswerpen plaatste Rutger Smith zich voor de finale. De 34-jarige Groninger kwalificeerde zich met een worp van 63,85 meter als elfde van de twaalf voor de eindstrijd, die zaterdag wordt afgewerkt. 

Smith raakte in 2013 ernstig geblesseerd aan zijn achillespees en ontbrak sindsdien op alle grote kampioenschappen. Zijn ultieme doel is nogmaals de Olympische Spelen meemaken, maar ook donderdag reikte hij niet tot de limietafstand van 65,00 meter. De finale is zijn laatste kans.

Kogelstootster Melissa Boekelman slaagde er niet in voor een stunt te zorgen in de finale. Ze kwam tot een afstand van 17,92 meter en eindigde als achtste in het goedgevulde Olympisch Stadion.

De Duitse Christina Schwanitz verdedigde met verve haar Europese titel. De 30-jarige wereldkampioene noteerde al in haar eerste poging een afstand van 20,17 meter en daar kon de concurrentie niet aan tippen.

Het zilver was voor de Hongaarse Anita Marton met 18,72 meter, brons ging naar de Turkse Emel Dereli met 18,22 meter.