De Nederlandse volleybalsters hebben donderdag karakter getoond in de finaleronde van de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti klopte China in de tweede groepswedstrijd in vijf sets.

Oranje kwam twee keer een set achter te staan, maar knokte zich toch nog naar de winst: 23-25 25-14 19-25 25-20 15-8.

De volleybalsters waren de finale van het prestigieuze landentoernooi in Bangkok woensdag begonnen met een kansloze nederlaag tegen de Verenigde Staten. De nummer één van de wereldranglijst was in drie sets te sterk voor Oranje (25-21 25-17 25-23).

Met een knappe zege op vicewereldkampioen China, de nummer twee van de mondiale ranglijst, hield Oranje de kansen op de halve finales in leven. Als de Amerikaanse ploeg vrijdag ook wint van de Chinezen, gaat Nederland mee naar de laatste vier.

Guidetti liet middenaanvalster Quinta Steenbergen starten op de positie van Yvon Beliën. Steenbergen vormde de basis met Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Robin de Kruijf en libero Kirsten Knip.

Gelegenheidsformatie

China trad niet in de sterkste opstelling aan, met het oog op de Olympische Spelen van volgende maand in Rio de Janeiro. De 'gelegenheidsformatie' kwam in sets met 1-0 en 2-1 voor, maar moest alsnog buigen voor het veerkrachtige Oranje.

Sloetjes sloeg in de beslissende vijfde set het laatste punt binnen en bezorgde Nederland daarmee het gewenste resultaat. Sloetjes tekende voor maar liefst 31 punten, Buijs had met 21 punten ook een belangrijk aandeel.

De volleybalsters moeten nu afwachten of ze zaterdag wederom in actie mogen komen in de Thaise hoofdstad.

De volleybalsters zitten voor het eerst sinds 2009 in de eindstrijd van het prestigieuze landentoernooi. Oranje kwalificeerde zich als nummer vijf van de groepsfase voor de Final Six in Bangkok.