Atletiek

Pluim en Galiart naar finale op polsstok, Sedney voegt zich bij Schippers

Femke Pluim en Rianna Galiart plaatsten zich donderdag voor de finale van het polsstokhoogspringen op de EK atletiek in Amsterdam. 

Pluim kwam in het Olympisch Stadion net als acht andere vrouwen tot een hoogte van 4,45 meter. Dat bleek genoeg voor kwalificatie voor de finale.

Galiart strandde bij 4,45 meter, maar doordat ze in één poging over 4,35 meter ging bleek ze alsnog bij de beste twaalf vrouwen te zitten die naar de eindstrijd gaan.

De finale van het polsstokhoogspringen is vrijdag.

800 meter

Thijmen Kupers liep zich met gemak naar de finale van de 800 meter. De 24-jarige atleet uit Groningen nam in zijn serie vanaf de start de kop en stond deze niet meer af.

Hij noteerde aan de finish 1.46,48 voor zijn solo en presenteerde zich als kandidaat voor een medaille. Kupers versloeg onder anderen de Bosniër Amel Tuka, die vorig jaar brons won bij de WK in Peking. De tijd van de Nederlands kampioen was de beste van alle series.

Kupers, in 2015 winnaar van het brons bij de EK indoor, heeft ook nog als doel zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Dan moet hij 1.45,20 lopen.

Bij de NK vorige maand strandde hij op vijfhonderdsten. In de halve finale op vrijdag krijgt Kupers een nieuwe kans.

Fabian Florant plaatste zich als twaalfde en laatste voor de finale van het hinkstapspringen met een afstand van 16,45 meter.

100 meter

Naomi Sedney heeft zich bij Dafne Schippers gevoegd in de halve finales van de 100 meter. 

De 21-jarige Nederlands kampioene noteerde donderdag in de series 11,36 seconden en was met die tijd de op een na snelste.

De halve finales en de finale van het koningsnummer zijn vrijdag. Schippers hoefde als aanvoerster van de Europese ranglijst (10,83) de series niet te lopen.

Tienkamp

Pieter Braun steeg door een derde plaats op het onderdeel 110 meter horden en een veertiende plaats bij het onderdeel discuswerpen naar de vijfde plaats in het klassement van de tienkamp.

De 23-jarige Nederlander kwam op de 110 meter horden als derde over de finish in zijn heat in een tijd van 14,49. Hij was daarmee 36 honderdsten langzamer dan zijn persoonlijk record.

Bij het discuswerpen kwam Braun tot een afstand van 40,90 meter.

Eelco Sintnicolaas kwam niet verder dan een teleurstellende dertiende tijd (16,24) bij het hordelopen. Met de discus kwam hij tot de dertiende afstand (41,94 meter), waardoor hij nu in totaal zeventiende staat.

Braun staat na zeven onderdelen op 5687 punten en heeft 354 punten achterstand op de Oekraïner Oleksiy Kasyanov, die nog altijd aan de leiding staat.

Donderdag volgen nog het polsstokhoogspringen, het speerwerpen en de 1500 meter.

200 meter

Hensley Paulina en Solomon Bockarie kwalificeerden zich in de series voor de halve finales van de 200 meter.

Bockarie won op indrukwekkende wijze zijn serie in 20,55 seconden, waarmee hij gedeeld de snelste tijd liep van de voorronde.

Paulina slaagde er niet in om bij de beste drie van zijn serie te eindigen, maar zijn tijd van 21,04 bleek genoeg om zich als een van de tijdsnelsten te plaatsen voor de halve finales.

De halve finales en de finale zijn vrijdagavond. Churandy Martina doet dan ook mee. Hij was op basis van zijn beste seizoenstijd al geplaatst voor de halve eindstrijd.

Tip de redactie