Cristiano Ronaldo is trots dat Portugal zich woensdagavond ten koste van Wales (2-0 zege) heeft geplaatst voor de finale van het EK in Frankrijk.

"Dit is iets waar we vanaf het begin van gedroomd hebben. De spelers en de technische staf hebben deze finaleplek verdiend", aldus Ronaldo na afloop van de halve finale in Lyon. 

De 31-jarige aanvaller vertolkte zelf een belangrijke rol in het bereiken van de eindstrijd. Ronaldo kopte vlak na rust de openingstreffer binnen en evenaarde zo Michel Platini als EK-topscorer aller tijden met negen treffers. 

Niet veel later na dat historische doelpunt bepaalde Nani de eindstand op 2-0. Ronaldo vindt dat Portugal door het bereiken van de finale veel critici de mond heeft gesnoerd. 

"Een paar dagen geleden zei men dat we dit niet konden bereiken, maar we hebben het toch laten zien. Zo zie je maar: het is beter om slecht te beginnen en goed te einidigen."

Zeges

Ronaldo doelt op het feit dat Portugal tot de halve finale tegen Wales geen enkele wedstrijd in reguliere speeltijd wist te winnen. 

De ploeg van bondscoach Fernando Santos speelde drie keer gelijk in de groepsfase en had in de knock-outfase van het toernooi respectievelijk een verlenging (Kroatië) en strafschoppen (Polen) nodig om verder te komen. 

"Het is een heerlijk gevoel om eindelijk weer eens een wedstrijd binnen negentig minuten te winnen", zei doelpuntenmaker Nani na afloop. "Het was een echte teamprestatie en een verdiende zege. Nu moeten we de focus vasthouden en de opgaande lijn in ons spel doortrekken."

Video: Portugezen vieren feest na overwinning op Wales

Portugezen vieren feest na overwinning op Wales
Portugezen vieren feest na overwinning op Wales

Energie

Nani stelt dat Portugal tegen Wales veel energie heeft kunnen sparen voor de finale van zondag tegen Frankrijk of Duitsland. "In die wedstrijd moeten we nog één keer iets speciaals laten zien."