Cristiano Ronaldo heeft woensdagavond in de halve finale van het EK tegen Wales (2-0) Michel Platini geëvenaard als EK-topscorer aller tijden.

De 31-jarige Portugees tekende vlak na rust voor de openingstreffer in Lyon door een voorzet uit een corner binnen te koppen. Het werd uiteindelijk nog 2-0 door Nani.

Ronaldo heeft nu in totaal negen keer gescoord op een Europese eindronde, evenveel als recordhouder Platini. De Fransman maakte al zijn doelpunten op het EK van 1984. 

Ronaldo had vier Europese eindronden nodig voor negen treffers. De sterspeler van Real Madrid is overigens de eerste speler die vijf EK-treffers weet te maken met het hoofd.

Door de 2-0 zege staat Portugal in de finale van het EK en dus kan Ronaldo zich dit eindtoernooi nog definitief kronen tot topscorer aller tijden. De tegenstander in de finale is Frankrijk of Duitsland. 

Halve finales

Ronaldo mocht woensdagavond overigens nog een record bijschrijven. De Portugees stond woensdag als eerste speler ooit op drie verschillende EK's in een halve finale. 

Ronaldo versloeg met Portugal in 2004 het Nederlands elftal in de halve eindstrijd (2-1). Vier jaar geleden verloor hij met zijn ploeg de halve finale van Spanje na strafschoppen.

Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski kunnen Ronaldo donderdag evenaren als ze in de halve finale van Duitsland tegen Frankrijk in actie komen. Beide spelers voetbalden met Duitsland ook de halve finales van de EK's van 2008 en 2012.

Ronaldo speelde woensdag zijn twintigste wedstrijd op een EK. Hij is ook daarmee recordhouder. De Italiaan Gianluigi Buffon en Duitser Bastian Schweinsteiger volgen met zeventien duels. Edwin van der Sar verdedigde zestien keer het doel van Oranje op een EK.