Roger Federer was woensdag zeer opgelucht na zijn kwartfinale op Wimbledon tegen Marin Cilic. De zevenvoudige kampioen overleefde in de vierde set drie matchpoints en trok alsnog aan het langste eind.

''Het was een ongelooflijke wedstrijd. Ik probeerde in het duel te blijven en hoopte op een terugval bij Cilic", zei Federer, die uiteindelijk met 6-7 (4), 4-6, 6-3, 7-6 en 6-3 zegevierde.

Cilic verzuimde tegen de 34-jarige Zwitser in de zevende game van de derde set definitief afstand te nemen. Federer werkte bij een stand van 3-3 op eigen service drie breakpoints weg en brak daarna de opslag van de Kroaat. 

In de vierde set liet Cilic op 5-4, 6-5 en in de tiebreak op 7-6 wedstrijdpunten liggen. In de achtste game van de vijfde set brak Federer de service van zijn opponent (5-3) en daarmee was ook diens verzet gebroken.

Groei

''Toen hij wat minder ging spelen, groeide ik juist in mijn spel", analyseerde Federer. "Ik ben zeer tevreden over het niveau dat ik in de laatste drie sets haalde. Dat geeft me moed en vertrouwen voor de komende dagen."

Federer speelt in de halve eindstrijd tegen de als zesde geplaatste Milos Raonic. De 25-jarige Canadees versloeg Sam Querrey in vier sets: 6-4, 7-5, 5-7 en 6-4.