Yuliya Stepanova figureerde woensdag op de 800 meter bij de EK atletiek in Amsterdam, maar de Russin kreeg na afloop alle aandacht van de media vanwege haar rol als klokkenluidster van het omvangrijke dopingschandaal in eigen land. 

Stepanova geniet steun van de internationale atletiekfederatie en is uitgeroepen tot boegbeeld van de strijd tegen doping. De 30-jarige atlete stelt echter dat de druk groot was om informatie te delen met instanties.

''In Rusland geloven ze mijn verhaal niet en ben ik niet meer welkom. Hoewel president Vladimir Poetin mij nooit een Judas heeft genoemd, zoals wordt beweerd", aldus Stepanova. 

"Ik ben wel heel blij en dankbaar dat ik hier in Amsterdam mocht meedoen. De steun van de Europese bond voelt heel goed."

Stepanova in actie bij EK in Amsterdam

Pijnlijk

Stepanova kon tijdens het EK niet overtuigen in de series. Na 600 meter stopte Stepanova ermee en begon ze te wandelen. ''Ik heb drie weken geleden een voetblessure opgelopen en die speelde op tijdens de race. Het was erg pijnlijk."

''Ik hoop dat het snel beter wordt en dat ik fit ben voor de Olympische Spelen. Hoewel ik nog geen toestemming heb ontvangen om in Rio mee te mogen doen", aldus Stepanova.

Als de Russin mee mag doen aan de Spelen, dan zal ze waarschijnlijk actief zijn onder de neutrale vlag.