Duitsland begint donderdagavond met Bastian Schweinsteiger aan de halve finale tegen Frankrijk op het EK. De 31-jarige middenvelder is op tijd hersteld van een knieblessure die hij in de kwartfinale tegen Italië opliep.

''Hij zal in ieder geval starten'', bevestigde bondscoach Joachim Löw woensdag op de persconferentie in aanloop naar het duel in Marseille. ''We zullen zijn ervaring hard nodig hebben in de heksenketel die ik verwacht.''

Schweinsteiger zal op het middenveld Sami Khedira vervangen. De middenvelder is te geblesseerd om tegen het gastland in actie te kunnen komen.

Löw moet het ook stellen zonder spits Mario Gomez, die in de kwartfinale tegen Italië geblesseerd raakte. Mats Hummels is geschorst voor de halve finale tegen Frankrijk.

"Er is geen favoriet'', aldus Löw. "De vorm van de dag zal beslissend zijn. Frankrijk is erg sterk, maar ze zijn op dit EK nog geen ploeg tegengekomen met onze kwaliteiten.''

Kanté

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk kan weer een beroep doen op Adil Rami en N'Golo Kanté. Zij ontbraken in de kwartfinale tegen IJsland (5-2) vanwege een schorsing.

Deschamps hoopt dat zijn ploeg een einde maakt aan een periode van 58 jaar zonder een zege in een officieel duel met Duitsland. ''De geschiedenis kunnen we niet meer veranderen, maar we kunnen wel een nieuwe pagina aan ons boek toevoegen."

"Ik heb het idee dat mijn spelers geloven in een goed resultaat", vervolgt Deschamps. "We spelen wel tegen misschien wel de beste ploeg tot nu toe op het WK, maar we gaan niet achterover leunen."

Het halvefinaleduel tussen Frankrijk en Duitsland begint donderdag om 21.00 uur in Marseille.