Atletiek

Samuel loopt EK-finale 200 meter met olympische limiet in achterhoofd

Met Tessa van Schagen en Jamile Samuel staan er donderdagavond ondanks de afwezigheid van Dafne Schippers twee Nederlandse atletes in de EK-finale van de 200 meter in Amsterdam. Voor de 24-jarige Samuel draait alles in die finale om de olympische limiet.

"Natuurlijk zit die olympische limiet in mijn achterhoofd", zegt Samuel tegen NU.nl. De Amsterdamse liep woensdagavond 23,02 in de halve finale, terwijl de limiet op 22,90 ligt.

"Toch heb ik het gevoel dat ik het kan. Ik weet ook dat ik het kan. De finaleplaats zorgt voor enige opluchting, maar ik ben er nog niet."

De vorige twee EK’s eindigde Samuel als zesde op 200 meter. Haar derde Europese titeltoernooi is extra bijzonder omdat het in haar thuisstad Amsterdam gehouden wordt.

"Het publiek is ontzettend enthousiast. Ik word er vrolijk van en hoe vrolijker ik word, hoe harder ik ga lopen. Hopelijk helpt dat me op weg naar de limiet."

Van Schagen

De andere Nederlandse in de finale, Van Schagen, is net als Schippers wel al zeker van een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro.

De 22-jarige Leidse zette woensdag in de halve finale de vierde tijd neer (22,95) en dus lijkt een medaille mogelijk. Zelf wil ze daar echter niet aan denken.

"Ik word alleen maar zenuwachtig als ik over een medaille ga praten", aldus Van Schagen. "Het doel is daarom een goede race lopen en een persoonlijk record. Als dat een medaille oplevert is dat super, maar een persoonlijk record op dit EK is ook al bijzonder. Racen in eigen land is sowieso genieten."

Van Schagen hoopt dat ze in de finale haar start verbetert ten opzichte van de halve finale. "Dat blijft altijd een verbeterpunt voor me. En ik wil meer ontspannen lopen. Er zat misschien toch nog wel wat verkramping in door de zenuwen."

De finale van de 200 meter in het Olympisch Stadion is donderdagavond om 19.15 uur. Dafne Schippers komt op de 200 meter niet actie omdat ze zich niet teveel wil belasten met het oog op Rio. Ze loopt vrijdag wel de 100 meter.

Tip de redactie