Jamile Samuel en Tessa van Schagen hebben woensdag een plek in de finale veroverd van de finale van de 200 meter op de EK atletiek in Amsterdam. Op de 10 kilometer slaagde Jip Vastenburg er niet in een medaille te veroveren.

Samuel finishte in de eerste halve finale in het Olympisch Stadion als tweede in 23,02. Ook Van Schagen werd tweede in haar halve finale en zij liep nog iets sneller: 22,95.

De derde Nederlandse in de halve finales redde het niet. Laura de Witte liep 23,48 en dat was niet genoeg voor een plek in de eindstrijd. 

Dafne Schippers, die regerend wereldkampioen is op de 200 meter, komt op deze afstand niet in actie op de EK. De Utrechtse geeft de voorkeur aan de 100 meter, omdat ze zich niet te zwaar wil belasten met het oog op de Olympische Spelen volgende maand in Rio de Janeiro.

Ook de 22-jarige Van Schagen is zeker van een olympisch startbewijs op de 200 meter. Samuel hoopt de limiet olympisch limiet van 22, 90 te lopen in de finale.

De EK-finale van de 200 meter is donderdag om 19.15 uur. Een dag later zijn de halve finales van de 100 meter met Schippers.

Vastenburg

Vastenburg kwam op de 10 kilometer niet verder dan de achtste plaats met een tijd van 32.04.00. De 22-jarige Loosdrechtse werd twee jaar geleden nog vierde op de EK in Zürich. Dit jaar ging ze opnieuw voor een medaille maar daar slaagde ze dus niet in.

"Ik ben te hard gestart", concludeerde Vastenburg na haar race. "Ik wilde heel graag een medaille en was bang dat ik er niet meer bij zou komen als ik het liet lopen. Dat heeft me opgebroken. Ik was te gretig, waardoor ik in de laatste drie kilometer instortte. Ik ging op een hoop."

Toch was Vastenburg minder teleurgesteld dan twee jaar geleden in Zürich. "Toen was een medaille mogelijk. Nu zat het er gewoon niet in en daarom is de teleurstelling minder groot."

De Turkse Yasemin Can veroverde de titel op de 10 kilometer. Het pas negentienjarige looptalent, dat in Kenia is geboren en sinds dit jaar uitkomt voor Turkije, soleerde naar de gouden plak. 

Stepanova

Sanne Verstegen wist zich op de 800 meter te kwalificeren voor de halve finale. De 29-jarige Nederlandse liep met 2.04,69 de tweede tijd. Verstegen liep onder anderen tegen Yulia Stepanova.

De 30-jarige Russische, die een grote rol speelde in het blootleggen van het dopingsysteem in de Russische atletiek, moest halverwege geblesseerd afhaken. Ze liep de gehele race achteraan en finishte in wandeltempo. 

Melissa Boekelman staat donderdagavond in de finale van het kogelstoten. De kwalificatie-eis van 17,30 haalde ze met haar tweede poging gemakkelijk: 17,50. 

Sintnicolaas

Bij de mannen slaagde polsstokhoogspringer Menno Vloon er niet in zich te kwalificeren voor de finale. Hij wist in drie pogingen de vereiste 5,50 niet te halen. 

Tienkamper Pieter Braun liep op de 400 meter in 49,78 naar de derde tijd. Na vijf onderdelen staat hij op een zesde plaats met 4092 punten. Eelco Sintnicolaas kwam niet verder dan de vijfde tijd van 50,41. De 29-jarige Dordrechter is na de eerste dag teleurstellend zeventiende met 3915 punten.