​Frederique Derkx moet na Londen 2012 ook de Olympische Spelen van Rio de Janeiro missen.

De hockeyster van SCHC hoorde tot de laatste afvallers, net als Maartje Krekelaar (Den Bosch) en de Amsterdam-speelsters Jacky Schoenaker, Lauren Stam en Anne Veenendaal.

Dat bleek woensdag in Nieuwegein, waar bondscoach Alyson Annan haar keuze bekendmaakte. De selectie bestaat uit zestien speelsters en drie reserves.

Noami van As, Eva de Goede, Ellen Hoog, Maartje Paumen en Lidewij Welten gaan in Rio de Janeiro voor hun derde olympische titel na goud in Pekin (2008) en Londen (2012).

Annan begon de voorbereiding met 24 speelsters die vorige maand ook naar Londen afreisden voor de Champions Trophy. Oranje raakte voor de finale, die met 2-1 werd verloren van Argentinië, Paumen kwijt met een teenblessure. ''Het gaat nu goed en ik hoop donderdag weer wat te kunnen doen met bal en stick'', aldus de aanvoerster woensdag.

Moeilijk

Annan lichtte alle speelsters telefonisch in. ''Het waren soms moeilijke gesprekken. De afvallers waren uiteraard teleurgesteld. Maar het kwam vrijwel bij niemand als een complete verrassing binnen.'' Daarbij was Schoenaker geblesseerd, ze zou niet op tijd fit zijn voor het begin van het olympisch toernooi.

Voordat Oranje in Rio de titel van Londen 2012 gaat verdedigen, speelt het team nog drie oefenduels: op 9 en 19 juli tijdens de Rabo Super Serie tegen respectievelijk België en Spanje en op 14 juli in Düsseldorf tegen Duitsland. Op 24 juli vertrekt de selectie naar Brazilië.

De Spelen in Rio gaan op vrijdag 5 augustus van start. De sluitingsceremonie is op zondag 21 augustus.

De volledige selectie

Naomi van As, Willemijn Bos, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Eva de Goede, Ellen Hoog, Kelly Jonker, Marloes Keetels, Laurien Leurink, Caia van Maasakker, Kitty van Male, Maartje Paumen, Joyce Sombroek (keepster), Maria Verschoor, Xan de Waard en Lidewij Welten.

De reserves zijn keepster Larissa Meijer, Laura Nunnink en Michelle van der Pols.