De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag hun eerste groepswedstrijd in de finaleronde van de World Grand Prix verloren.

Het team van de Verenigde Staten was in Bangkok in drie sets te sterk voor Oranje: 25-21 25-17 25-23. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti treft donderdag China en kan zich alleen bij winst plaatsen voor de halve finales.

Guidetti kon woensdag niet beschikken over eerste libero Debby Pilon-Stam, die vanwege rugpijn rust kreeg. Op haar positie begon Kirsten Knip. De andere zes basisspeelsters waren Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Robin de Kruijf en Yvon Beliën.

De ploeg had vooral last van de sterke services van de regerend wereldkampioenen. Na een achterstand van vier punten stond het in de eerste set bij 19-19 weer gelijk, maar Team USA haalde de set toch nog binnen.

Pietersen

In de tweede set nam Oranje zelfs een 5-1-voorsprong. Na 10-10 bracht Guidetti Judith Pietersen, Femke Stoltenborg en Celeste Plak in, maar na 16-16 scoorde Nederland nog slechts één punt.

Met Stoltenberg als spelverdeelster en een veel scorende Sloetjes bleef het in de derde set lang spannend, maar de Amerikaanse vrouwen benutten hun tweede wedstrijdpunt.

De volleybalsters zitten voor het eerst sinds 2009 in de eindstrijd van het prestigieuze landentoernooi. Oranje kwalificeerde zich als nummer vijf van de groepsfase voor de Final Six in Bangkok.