De Nederlandse atleten presteren woensdag over het algemeen goed op de openingsdag van de EK atletiek in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Laura de Witte en Jamile Samuel plaatsten zich overtuigend voor de halve finales op de 200 meter. Beide Nederlandse waren de snelste in hun serie.

De Witte won in het Olympisch Stadion in Amsterdam in een persoonlijk record van 23,23. Samuel liep nog iets sneller: 23,04.

Tessa van Schagen is de derde Nederlandse in de halve finales van de 200 meter; zij is vanwege haar persoonlijke toptijd van 22,86 direct geplaatst.

Eefje Boons plaatste zich met een persoonlijk record voor de halve finales van de 100 meter horden. De 21-jarige Nederlandse won de derde heat in een tijd van 13,07.

Met die tijd was Boons twee honderdsten sneller dan haar oude toptijd. De Griekse Elisávet Pesiridou klokte met 12,98 de snelste tijd in de series.

Op de 400 meter plaatsten Lisanne de Witte en Nicky van Leuveren zich overtuigend voor de halve finales. Beide Nederlandse sprintsters wonnen hun serie. De Witte deed dat in 52.84 en Van Leuveren liep 52,45.

Corinne Nugter redde het niet in de kwalificaties van het discuswerpen, die op het Museumplein werden gehouden. Ze kwam tot een afstand van 55,52 meter.

Bockarie

Bij de mannen maakte Solomon Bockarie indruk op de 100 meter. De Nederlandse sprinter won met gemak zijn serie in 10,26 en verzekerde zich daarmee van een plek in de halve finales van het koningsnummer.

Hensley Paulina vergezelde hem door in zijn heat als tweede te eindigen in 10,36. Het Nederlandse duo komt donderdag weer in actie, net als medaillekandidaat Churandy Martina. De oud-Europees kampioen op de 200 meter is direct toegelaten tot de halve finales.

Ignisious Gaisah plaatste zich bij het verspringen voor de finale op donderdag. De Nederlander van Ghanese afkomst sprong 7,97 meter en ging daarmee als vierde door. 

Gaisah, in 2013 winnaar van het zilver op de WK in Moskou, was eigenlijk niet startgerechtigd op de EK in eigen land. Hij sprong pas na de kwalificatietermijn met 8,00 meter boven de vereiste afstand. De Atletiekunie gaf hem het voordeel van de twijfel en schonk Gaisah een ticket. Hij bewees met zijn 7,97 dat hij in vorm is.

Sintnicolaas

Tienkamper Eelco Sintnicolaas behoort woensdag na drie onderdelen nog niet tot de medaillekandidaten. De 29-jarige Nederlander bezet woensdag na de 100 meter, het verspringen en het kogelstoten de veertiende plaats met 2414 punten.

De winnaar van het zilver bij de EK van 2010 leverde matige prestaties met 11,11 seconden op de 100 en 7,03 meter bij het verspringen. Herstel bij het kogelstoten (14,47) bracht een lichte verbetering, maar het puntenverschil met de koplopers is fors.

Sintnicolaas is bezig aan zijn eerste volledige tienkamp van dit jaar. Hij liet zich in februari aan zijn enkel opereren en bouwde zijn seizoen voorzichtig op. Hij is al geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio.

Pieter Braun, die volgende maand ook in Rio start, staat er iets beter voor op de tiende plaats met 2454 punten. Hij was op 100 nog niet in beste doen met 11,15, maar ver (7,40) en kogel (13,82) waren in orde.

De Noor Martin Roe leidt het klassement na drie onderdelen met 2591 punten. De tienkampers werken woensdag nog het hoogspringen en de 400 meter af.

De EK duurt nog tot en met zondag. Dafne Schippers komt vijdag voor het eerst in actie. Zij loopt dan in de halve finales van de 100 meter.