De beroepscommissie van de FIFA heeft de schorsing van voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke teruggebracht van twaalf tot tien jaar. De 55-jarige Fransman mag in die periode geen enkele 'aan voetbal gerelateerde' activiteit ondernemen.

De ethische commissie van de FIFA acht Valcke schuldig aan het voor persoonlijke doeleinden gebruiken van vliegtuigen, het vernietigen van belastend bewijs en fraude bij de verkoop van televisierechten van het WK 2014.

Daarnaast zou hij gratis kaarten beschikbaar hebben gesteld aan een medewerker van een sportmarketingbedrijf waar de FIFA mee samenwerkte, die de tickets vervolgens voor veel geld doorverkocht.

Valcke was acht jaar lang de rechterhand van voormalig FIFA-president Sepp Blatter. De Fransman heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Blatter werd door de FIFA voor zes jaar geschorst. De 80-jarige Zwitser heeft een hoger beroep aangespannen bij sporttribunaal CAS.

Chung

De beroepscommissie van de FIFA verlaagde de schorsing van de voormalige topman Chung Mong-joon van zes naar vijf jaar.

De 64-jarige Zuid-Koreaan heeft volgens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond stemmen gekocht voor het WK-bid van zijn land voor 2022.

Video: Waarom het onrustig is bij de FIFA​