De tiende plaats van Dylan Groenewegen maandag in de derde Touretappe zorgde niet voor blije gezichten bij Lotto-Jumbo, maar de Nederlandse ploeg zag in de voorbereiding op de sprint wel vooruitgang ten opzichte van de eerste rit.

"Ik denk dat het maandag een stuk beter ging dan zaterdag", aldus Timo Roosen, een van de helpers van sprinter Groenewegen. "Het ging niet precies volgens het boekje, maar we zaten met z'n allen voorin. En ik viel niet zoals zaterdag, dat scheelt al een stuk."

Ook ploegleider Merijn Zeeman zag ondanks de mindere uitslag positieve punten. "Alles wat we hadden gepland, hebben ze goed uitgevoerd. Alleen Dylan raakte het wiel van Robert Wagner kwijt in de laatste kilometer. We moeten goed analyseren waarom dat gebeurde, maar in zo'n ontzettend hectische finale vind ik het wel goed om te zien dat we er waren."

Groenewegen, die zaterdag in zijn eerste Touretappe als 23e was geëindigd, noemde het ontsporen van het Lotto-Jumbo-treintje zelf na de finish in Angers "een beetje mijn eigen fout."

"Timo Roosen viel bijna, toen remde iedereen, behalve ik. Ik ging er via de rechterkant langs en raakte ons treintje kwijt. Daarna wilde ik weer aanhaken, maar werd ik klem gezet door Alexander Kristoff. Van een tiende plaats word ik niet heel gelukkig, maar er zit in ieder geval verbetering in en als ploeg hebben we het goed gedaan."

Hectisch

De nog relatief onervaren sprinttrein van Lotto-Jumbo heeft in zijn eerste twee kansen in de Tour direct meegemaakt hoe hectisch een massasprint en vooral de voorbereiding daarop is.

"Op die smalle weggetjes krijg je een paar keer een kwak waardoor je denkt dat je weer op je gezicht gaat", zegt Roosen. "Maar je moet ervoor blijven vechten en vooral niet nadenken."

"We rijden hier met zoveel sprinttreinen naast elkaar met 70 kilometer per uur op de finish af. Je moet overal op letten en dat is met die snelheid heel moeilijk", vult Wagner aan. "Dan heb je heel veel geluk nodig en ik ben ervan overtuigd dat het nog een keer mee gaat zitten voor Dylan."

Of Groenewegen dinsdag al weer een kans krijgt, is nog even de vraag. De liefst 237,5 kilometer lange etappe van Saumur naar Limoges is op papier vlak, maar het gaat in de finale veel op en af en de laatste circa vijfhonderd meter zijn heuvelop. "We moeten nog even overleggen of dit een sprint voor Dylan is", stelt Zeeman. 

De officiële start van de vierde Touretappe is om 11.30 uur. De finish wordt zo'n zes uur later verwacht.