AMSTERDAM - Zekerheden bestaan er niet in hedendaagse voetbal. Een jaar geleden nog verklaarde Louis van Gaal, bij zijn terugkeer bij Ajax als technisch directeur, dat de cirkel rond was.

Die opmerking deed veronderstellen dat hij bij de club van zijn hart aan zijn laatste karwei ging beginnen. Ruim een jaar later diende hij onverwacht zijn ontslag in. Dat werd dinsdag na de winst op Maccabi Tel Aviv (3-0) in de Champions League ingewilligd.

Reden

Een reden wilde Van Gaal dinsdag niet geven. Wel is bekend dat er binnen de technische staf verschil van mening was ontstaan. Van Gaal wilde het allerhoogste - prolongatie van het landskampioenschap en succes in de Champions League dus - terwijl trainer Ronald Koeman het materiaal na de verkoop van Ibrahimovic hooguit voldoende vond voor een vervolg in de UEFA Cup.

Liever trainer

"Gevoelsmatig was ik liever trainer gebleven, maar voor Ajax heb ik dit over", zei Van Gaal eind oktober 2003. Het Ajax-gevoel bekroop hem al als kleine jongen op de tribune, het werd onvergetelijk na de boottocht door de grachten als trainer van de ploeg die in 1995 de Champions League had gewonnen. "Zo'n gevoel heb ik daarna nooit meer gehad. Bij de club die me dat gegeven heeft, wil ik opnieuw werken."

Daarom hapte Van Gaal toe toen Ajax hem, overigens tegen de zin van Johan Cruijff in, de baan van technisch directeur aanbood. Een baan op het tweede plan. "Ik zal proberen voorwaardenscheppend te zijn. Zowel voor de jeugdopleiding als voor het betaalde voetbal", lichtte hij indertijd toe.

Luwte

Om met weinig vooruitziende blik te vervolgen: "Ik denk dat ik het niet moeilijk zal vinden om in de luwte te werken. Misschien is het juist wel prettig. Ik kies nu onvoorwaardelijk voor deze functie. De eerdere episodes in mijn loopbaan heb ik afgesloten. Ik ben terug bij Ajax, de cirkel is rond."

Cruijff

Dat bleek niet het geval. Was Van Gaal dan toch, zoals Cruijff het stelde, de verkeerde man op de verkeerde plaats? Toen was Van Gaals reactie daarop opmerkelijk mild: "In principe ben ik voor kennisoverdracht en innovatie. Ik sta dus open voor mensen met de 'knowhow' van Cruijff. Het belangrijkste is niet wat ik vind, of wat Johan vindt. Alles moet in het belang van Ajax zijn. Vanuit mijn nieuwe functie heb ik een relatie met alle iconen van Ajax. Ook de mening van Cruijff respecteer ik."

Bij die gelegenheid sprak de nieuwe technisch directeur ook de ambitie uit om ooit nog eens met Ajax de Champions League te winnen. "Ik wil niet zeggen dat dat lukt, maar het moet eigenlijk wel weer een keer mogelijk zijn. Laat ik het anders formuleren: er moet in Europa weer over Ajax gepraat worden. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Hoe klein mijn bijdrage daarin vanuit mijn nieuwe functie ook zal zijn."