Mark Cavendish heeft maandag zijn tweede ritzege in deze editie van de Tour de France geboekt. De 31-jarige Brit van Dimension Data klopte ternauwernood de Duitser André Greipel in de massasprint. 

De fotofinish moest er aan te pas komen om te zien dat Cavendish na 223,5 kilometer als eerste over de finish kwam in Angers. Achter Cavendish en Greipel werd de Fransman Bryan Coquard derde. 

Cavendish schreef zaterdag ook al de eerste etappe op zijn naam. Wereldkampioen Peter Sagan van Tinkoff blijft de leider in het algemeen klassement en start dinsdag wederom in de gele trui.

De sprinttrein van Lotto-Jumbo probeerde de Nederlander Dylan Groenewegen door de finale te loodsen maar dat lukte wederom niet goed. Groenewegen moest genoegen nemen met de tiende plaats. 

Fonseca

Vlak na de start in Granville demarreerde Armindo Fonseca uit het peloton. De Fransman van Fortuneo fietste binnen een mum van tijd een voorsprong van liefst elf minuten bij elkaar.

Fonseca kwam als eerste boven op de Côte de Villedieu-les-Poêles, een korte klim van de vierde categorie en reed als eerste door Bretagne, de plek waar hij is geboren. De sprinter genoot er met volle teugen van. Hij kreeg een daverend applaus van de vele bezoekers en zwaaide ook terug naar de menigte.

Dat kon allemaal, omdat het tempo verschrikkelijk laag lag in het peloton, dat in het tweede uur van de koers slechts dertig kilometer per uur reed. Met nog 87 kilometer voor de boeg voorzag Thomas Voeckler de vluchtpoging van Fonseca van een eerste repliek. De Franse renner van Direct Énergie reed het gat naar zijn landgenoot in een handvol minuten dicht.

Startsein

Het was voor het peloton het startsein om eindelijk serieus gas te geven. Het tempo vloog omhoog, met als gevolg dat er al snel een aantal minuten van het verschil afgesnoept werden. Vijftig kilometer van de meet bedroeg de voorsprong van Fonseca en Voeckler nog maar een minuut.

Pas acht kilometer voor de finish werd het duo ingerekend en maakte het peloton onder aanvoering van Lotto Soudal en Etixx-Quick Step zich op voor een massasprint. Daarin leek Greipel met de overwinning aan de haal te gaan. De kopman van Lotto Soudal juichte ook al, maar werd op het nippertje verrast door Cavendish.