De Europese Commissie heeft PSV maandag vrijgesproken van onrechtmatige staatssteun.

De commissie onderzocht de gronddeal uit 2011 waarbij de gemeente Eindhoven de grond onder het PSV-stadion voor 48 miljoen euro kocht. De Eindhovense club verkeerde op dat moment in financiële problemen.

Conclusie van het onderzoek is dat de prijs voor de grond geheel marktconform is. Daarmee is de formele onderzoeksprocedure afgerond. 

"PSV is blij dat er duidelijkheid is gekomen in deze langlopende kwestie", zegt Toon Gerbrands maandag in een reactie op de website van PSV. 

"Vanaf het begin is het voor alle betrokken partijen duidelijk geweest, dat er een rechtmatige deal lag. De bevestiging door de Europese Commissie zorgt er voor dat dit hoofdstuk gesloten kan worden."

Depla

De Eindhovense wethouder Staf Depla, die destijds bij de deal betrokken was is ook tevreden. "Voor mij was vanaf het allereerste moment heel duidelijk dat we een eerlijke prijs voor de grond hebben betaald. Dat was voor de gemeente namelijk een keiharde voorwaarde."

"We hebben dat zelfs in 2011 door een onafhankelijk bureau extra laten toetsen. De uitspraak van de Europese commissie bevestigt dit nu. Ik had niet anders verwacht, want ik weet precies onder welke condities we de transactie hebben gedaan."

"Het is jammer dat bij de start van het EC-onderzoek een verkeerde indruk is ontstaan en dit drie jaar in de lucht is blijven hangen", vindt de Eindhovense wethouder. "Er is drie jaar lang diep gegraven en veel informatie uitgewisseld. Het is goed dat alle twijfel over de correctheid van de grondaankoop nu is weggenomen."

Vijf gemeenten

Het onderzoek richtte zich niet alleen op PSV. De commissie begon in 2013 het onderzoek naar financiële steun bij in totaal vijf Nederlandse gemeentes.

De commissie concludeert nu dat als deze grondtransacties marktconform waren. Ook de gemeentes Nijmegen (NEC: 2,2 miljoen euro), Maastricht (MVV: 3,55 miljoen euro), Den Bosch (FC Den Bosch: 3,05 miljoen euro) en Tilburg (Willem II; 2,4 miljoen euro) zijn daarmee vrijgepleit van concurrentieverstoring.