AMSTERDAM - Louis van Gaal vertrekt bij Ajax. De technisch directeur diende op 16 oktober al zijn ontslag in. De leiding van Ajax accepteerde dat dinsdag. Een woordvoerder van de club heeft dat bevestigd. Over de reden van het vertrek worden pas woensdagmiddag nadere mededelingen gedaan.

Van Gaal zelf wilde geen toelichting geven. Bij zijn vertrek uit de ArenA, na het duel Ajax - Maccabi Tel Aviv in de Champions League, zei hij: "Morgen (woensdag) ga ik weer aan het werk." Op de vraag bij welke werkgever ging hij niet in.

Op 1 november vorig keerde Van Gaal terug bij Ajax, als technisch directeur. Tussen 1991 en 1997 had hij als trainer bij de club grote successen gevierd. Hij won met Ajax onder meer de wereldbeker, de Champions League en de UEFA-beker.

Na zijn periode bij Ajax ging hij naar Barcelona, waar hij zo'n drie jaar werkte. Vervolgens werd hij bondscoach van Nederland, waar hij na het missen van kwalificatie voor het wereldkampioenschap 2002 opstapte. Vervolgens keerde hij voor een korte periode nog eens terug bij Barca.

Verslechterde relatie

Mogelijk dat het besluit van Van Gaal te maken heeft met een verslechterde relatie met trainer Koeman. Die gaf recentelijk, na het debacle bij Bayern München, aan dat in bepaalde kringen te veel van het jonge Ajax werd verwacht. Hij doelde daarmee overduidelijk op de technisch directeur.

In de wandelgangen ging ook het gerucht dat Van Basten ondermeer voor Oranje koos, omdat hij bij Ajax het maar moeilijk samenwerken vond met zijn 'baas' Van Gaal. De huidige bondscoach heeft daar zelf overigens nooit op gezinspeeld.

Verschil van inzicht

Algemeen directeur Arie van Eijden zei dat er geen sprake was van een conflict. "Er is een verschil van inzicht. Meer niet." Hij betreurde het dat het nieuws (via het tv-programma Barend & Van Dorp) eerder op de avond was uitgelekt. "Nu hebben we niet meer de regie in handen."

Pas woensdag (17.30 uur) geeft Ajax een uitgebreide toelichting op de affaire. Ook Van Gaal zal daarbij aanwezig zijn. Van Eijden noemde de vertrekkende technisch directeur een "ongelooflijk klasserijk man." Of Ajax de constructie met een technisch directeur handhaaft kon hij nog niet zeggen. "Daarvoor is alles nog te prematuur."