De wedstrijdjury van de Formule 1 heeft Nico Rosberg van Mercedes een milde straf van tien seconden gegeven vanwege zijn botsing met teamgenoot Lewis Hamilton. De Duitse coureur behield daardoor de vierde plaats in de rangschikking.

De jury had vijf uur nodig om een oordeel te vellen over de crash tussen de kemphanen van Mercedes in de slotronde van de race op de Red Bull Ring in Spielberg. Daniel Ricciardo, die vijfde werd, einigde op veertien seconden van Rosberg.

Hamilton wilde koploper Rosberg buitenom inhalen aan het einde van een lang recht stuk, maar de Duitser weigerde te wijken en in de bocht duwde hij zijn teamgenoot van de baan.

Volgens de jury was dat een strafbare manoeuvre. Rosberg raakte door de botsing zijn voorvleugel kwijt en zakte in de laatste honderden meters terug naar de vierde plaats.

Max Verstappen profiteerde en schoof op naar de tweede plaats achter winnaar Hamilton. Ook Kimi Räikkönen wist Rosberg nog te passeren.

Rosberg kreeg ook twee strafpunten op zijn licentie vanwege de aanrijding. Bovendien kreeg hij een reprimande voor het uitrijden van de race met een zwaar beschadigde wagen.

Teamorders

Ook intern kreeg Rosberg stevige kritiek na zijn onhandige manoeuvre. Mercedes-adviseur en Formule 1-icoon Niki Lauda zei: ''Nico heeft uit alle macht geprobeerd met niet goed functionerende remmen een inhaalactie van Lewis te verhinderen. Hij is in principe de schuldige.''

Teambaas Toto Wolff overweegt teamorders in te voeren bij Mercedes. Hij heeft "schoon genoeg'' van de confrontaties tussen Hamilton en Rosberg. "Het is een impopulaire maatregel en ik walg er zelf ook van, maar als zij niet in staat zijn te racen zonder met elkaar in aanraking te komen, is het onvermijdelijk'', aldus de Oostenrijker.

De gevolgen waren nog niet zo erg als twee maanden geleden in Spanje, toen beide kemphanen elkaar in de openingsronde van de baan reden en uitvielen. Toen won Verstappen.

"Met Barcelona kon ik nog leven na dertig races zonder aanvaring. Het moest er een keer van komen. In mijn naïviteit dacht ik toen dat ze hun lesje wel hadden geleerd, maar nu gebeurt het weer'', mopperde Wolff.