RIJSWIJK - Real Madrid, elfde in de Primera Division, heeft in de Champions League het vege lijf vooralsnog gered. De Spaanse miljoenenformatie deed de kritiek dinsdag even verstommen door Dinamo Kiev te verslaan met 1-0. Alleen het resultaat was reden tot blijdschap, het spel niet.

Hoewel Kiev, nog zonder puntenverlies, vaak domineerde en gevaarlijk was, scoorden de Madrilenen. In dit geval dankzij de buitenlandse werknemers. Ronaldo deed het voorbereidende werk, Owen de afwerking. Het was de eerste doelpunt van de Engelse international sinds hij voor 12 miljoen euro werd overgenomen van Liverpool.

Monaco wint

Monaco maakte in groep A haast met de opdracht van coach Deschamps om te winnen tegen koploper Olympiakos. De Franse oud-international had de weer fitte Uruguayaan Chevanton rechts in de spits gezet naast Abebayor en Saviola en Kallon voor de extra aanvallende impulsen vlak achter hen.

Binnen tien minuten was het 2-0. Eerst soleerde de Argentijn Saviola langs vier man en lepelde de bal vervolgens over de Griekse doelman binnen. Chevanton voegde er een tweede treffer aan toe, van dezelfde schoonheid. Bij de Grieken moest bijna alles komen van de Braziliaanse sterren Rivaldo en Giovanni.

Na een uur bracht de Cyprioot Okkas de spanning terug. Dat was verdiend omdat Monaco te snel achterover ging leunen. Verdere afstraffing bleef uit. De opluchting van Monaco daarover werd nog groter na het horen van de uitslag van Liverpool - Deportivo: 0-0.

AS Roma

AS Roma vocht in Duitsland tegen Leverkusen voor de laatste kans en deed dat aanvankelijk met overgave. Totti legde halverwege de eerste helft aan van een metertje of dertig en zag zijn inzet via de voet van Berbatov buiten bereik van Butt in het doel caramboleren: 0-1. Roque Junior en Krzynowek schoten de Romeinse hoop op de eerste CL-punten na rust aan flarden. Met tien man - rood voor Panucci - was er in het laatste half uur geen redden meer aan voor Roma. De tien zouden er zelfs negen worden door het wegzenden van De Rossi waarna Franca de eindstand bepaalde op 3-1.

Kuitblessure

In groep D pakte Sparta Praag het eerste punt door een 0-0 tegen Manchester United. Karel Poborsky kon tot zijn geluk meedoen tegen zijn oude werkgever. De 32-jarige Tsjech ("a good lad", volgens Ferguson) stond anderhalf jaar onder contract bij de Engelse club, maar speelde weinig doordat ene Beckham zich zo voorspoedig ontwikkelde. Poborsky was precies op tijd hersteld van een kuitblessure.

Fenerbahce onderuit

Fenerbahce verloor in Istanbul met 1-3 van Olympique Lyon. In de eerste helft overheerste de angst om te verliezen. Na rust ging er meer dreiging uit van Lyon. Juninho Pernambucano, een van de vier Brazilianen in Franse dienst (Fenerbahce heeft er vijf op de loonlijst), onderstreepte dat met een doeltreffend schot via de onderkant van de lat. Zijn landgenoot Cris leek het duel tien minuten later te beslissen: 0-2. De reactie Marcio Nobre (1-2) kwam snel genoeg voor een enerverende slotfase. Frau maakte daaraan drie minuten voor tijd een einde.