Ruim een maand voor de start van de Olympische Spelen heeft Cate Campbell het wereldrecord op de 100 meter vrije slag verbeterd.

De Australische zwom zaterdag in Adelaide naar 52,06 seconden. Daarmee dook Campbell één honderdste onder het oude wereldrecord, dat sinds 2009 op naam stond van Britta Steffen (52,07).

De Duitse zette die toptijd destijds neer bij de WK van Rome, in een controversieel pak van polyurethaan. Die supersnelle pakken, waarmee het drijfvermogen werd verbeterd, gingen kort daarna in de ban.

De vele wereldrecords uit die tijd mochten wel blijven staan. Zeven jaar later zwom Campbell de toptijd van Steffen op het koninginnennummer uit de boeken.

De 24-jarige Australische is op de Spelen in Rio de Janeiro een belangrijke concurrent van Ranomi Kromowidjojo. Campbell veroverde in 2013 de wereldtitel op de 100 vrij, vorig jaar in Kazan moest ze genoegen nemen met brons. Het goud ging toen naar haar jongere zus Bronte.

Kromowidjojo

De zusjes Campbell zijn vooralsnog de snelste vrouwen van dit jaar op de 100 meter vrije slag. Cate had al 52,38 staan, maar overtrof zichzelf en Steffen zaterdag in Brisbane met de nieuwe mondiale toptijd.

Bronte staat tweede op de wereldranglijst van dit jaar met 52,58. Kromowidjojo was nog niet sneller dan 53,14, onlangs gezwommen in Rome.

De 25-jarige Groningse verdedigt in Rio de Janeiro haar olympische titels op de 50 en 100 meter vrije slag.