Bondscoach Henk Groener heeft vrijdag bekende namen als Estavana Polman, Nycke Groot en Sanne van Olphen opgenomen in de definitieve selectie van de handbalsters voor de Olympische Spelen.

Keepster Jasmina Jankovic is net op tijd hersteld voor Rio de Janeiro. De doelvrouw van TuS Metzingen miste het WK en het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) door een zware knieblessure.

Door de rentree van Jankovic moet Marieke van der Wal haar plek in de spelersgroep van vijftien vrouwen voor Brazilië afstaan.

Van de WK-selectie zijn ook Debbie Bont en Lynn Knippenborg voor Rio afgevallen.

Groener blijft met een groep van 21 speelsters toewerken naar de Spelen, die op 5 augustus van start gaan. Oranje begint in Rio op zaterdag 6 augustus tegen Frankrijk. Daarna speelt de Nederlandse ploeg in de groepsfase tegen Argentinië, Zuid-Korea, Zweden en Rusland.

Voorbereiding

De komende periode verblijft het Nederlands team doordeweeks op Papendal. In de laatste week van de voorbereidingsperiode zal de olympische selectie van Oranje van 19 tot en met 21 juli nog het Cocoa from Ghana vierlandentoernooi afwerken in het Indoor Sportcentrum Eindhoven.

Op 24 juli vliegt het keurkorps van Groener naar Brazilië, waar de Nederlandse handbalsters voor het eerst in de historie in actie zullen komen op de Spelen.

Handbal, dat sinds 1976 olympisch is voor vrouwen, is de derde teamsport waarbij Nederland vertegenwoordigd zal zijn in Rio. Ook in het hockey (mannen en vrouwen) en in het volleybal (vrouwen) zal Nederland actief zijn op de Spelen.

De 15-koppige olympische selectie:
Jasmina Jankovic, Tess Wester, Ailly Luciano, Laura van der Heijden, Jessy Kramer, Nycke Groot, Estavana Polman, Yvette Broch, Danick Snelder, Martine Smeets, Michelle Goos, Angela Malestein, Kelly Dulfer, Sanne van Olphen, Lois Abbingh. Reservespeelsters: Marieke van der Wal, Debbie Bont, Lynn Knippenborg, Esther Schop, Isabelle Jongenelen, Sanne Hoekstra.