Yuliya Stepanova heeft als eerste Russische atlete groen licht gekregen om deel te nemen aan internationale wedstrijden, de schorsing van de Russische atletiekbond ten spijt.

Dat betekent dat de 29-jarige middenafstandloopster als 'neutrale' atleet mee kan doen aan de Europese kampioenschappen, die van 6 tot 10 juli worden afgewerkt in Amsterdam.

Volgens de internationale atletiekunie IAAF voldoet Stepanova, voorheen bekend als Rusanova, aan de voorwaarden om onder een neutrale Europese vlag deel te mogen nemen aan internationale wedstrijden.

Met haar startbewijs kan de Russische op woensdag 6 juli haar opwachting maken in de kwalificaties voor de 800 meter bij de EK.

Verklaring

Stepanova trad eind vorig jaar als klokkenluidster op in een Duitse tv-documentaire, waarin het omvangrijke dopingschandaal binnen de Russische atletiek aan het licht werd gebracht.

Vanwege die verklaring besloot de herzieningscommissie van de IAAF unaniem dat er geen belemmering meer is voor deelname is aan de EK.

Of de Russische in augustus ook welkom is op de Spelen in Rio de Janeiro is echter nog de vraag. Volgens de IAAF ligt dat aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "Haar deelname is nog altijd afhankelijk voor de organisatie van een evenement."

In Moskou viel het besluit van de IAAF niet in goede aarde. "Het is geen eerlijk oordeel, aangezien Stepanova zelf ook verboden middelen heeft gebruikt", aldus de voorzitter van de sportcommissie in het Russische parlement.

Schorsing

Naast Stepanova zouden nog tachtig Russische atleten in aanmerking komen voor deelname aan internationale wedstrijden.

Eerder deze maand handhaafde de IAAF de schorsing van de nationale bond vanwege de heersende dopingcultuur in de Russische atletiek. Er is echter wel een uitweg voor atleten die kunnen aantonen dat zij door een land met een erkend antidopingbeleid zijn getest.