AMSTERDAM - Met een gedegen overwinning heeft Ajax dinsdagavond alle sores van de afgelopen weken van zich afgespeeld. De Amsterdammers wonnen het Champions League-duel tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv met 3-0, waardoor er voorlopig weer even rust zal zijn in de ArenA. Nog belangrijker dan de overwinning was de manier waarop die tot stand kwam. Ajax toonde zich voor het eerst dit seizoen een hecht en strijdbaar collectief.

Bekijk video reactie Van der Vaart: Modem/ Breedband

Bekijk video reactie Sneijder: Modem/ Breedband

De zege op Maccabi kwam voor Ajax op het best mogelijke moment. Na de twee eerdere nederlagen op het hoogste Europese niveau, moest de tweestrijd met de Israëliërs bepalen of er voor de Amsterdammers dit seizoen nog wel een Europese toekomst was weggelegd.

Door de ruime zege op Maccabi lijkt een vervolg in de UEFA-beker veiliggesteld. Met de getoonde vechtlust bewees Ajax bovendien dat het groepsgesprek van zondag niet nutteloos is geweest. Daarin vielen harde woorden en zegden vele spelers elkaar de waarheid.

Storm van kritiek

Trainer Ronald Koeman kan de komende dagen bovendien in alle rust toewerken naar de competitietopper tegen PSV. Die wedstrijd, zo zei de trainer in de aanloop naar het Champions League-duel, beslist of Ajax nog mee gaat doen om de bovenste plaatsen in de eredivisie. Mocht Ajax zondag van de Eindhovenaren winnen dan zal de storm van kritiek voor onbepaalde tijd gaan liggen in Amsterdam.

Ajax werd dinsdagavond overigens wel aan alle kanten gesteund door een zwak verdedigend Maccabi. Vooraf werd de defensieve kracht van de formatie gevreesd. Al in de vierde minuut logenstrafte Ajax die angst. Na een goede kopbal van Mitea schoot Sneijder op de vuisten van de stuntelende doelman Strauber. In de rebound maakte Sonck de openingstreffer.

Derde goal

Ook de andere twee treffers van Ajax, die allen in de eerste helft werden gemaakt, mocht de doelman zich aanrekenen. De Jong kopte in de 21e minuut de 2-0 binnen, nadat de doelwachter in de fout ging. Van der Vaart maakte de derde goal, wederom uit een rebound; Sonck dwong Strauber tot een redding, waarna de aanvoerder van Ajax zijn eerste Champions League-doelpunt van dit seizoen kon maken, 3-0.

Koeman kwam tegen Maccabi met een verrassende opstelling op de proppen. Hij posteerde de nog maar net fitte Van der Vaart in de punt van de aanval. Sonck mocht het, net als zo vaak in het vorige seizoen, vanaf de rechtsbuitenplaats proberen. De Belg, die al het hele seizoen met zijn vorm worstelt, speelde niet groots, maar was met de belangrijke, vroege openingstreffer wel verantwoordelijk voor de goede start van zijn elftal.

Veelzeggend

De manier waarop Ajax de doelpunten vierde was veelzeggend. Op elke treffer volgde een explosie van vreugde waarin de spelers en de begeleidingsstaf op de reservebank opzichtig werden gezocht. Koeman had slechts een beperkte rol in de festiviteiten na de goals. Slechts bij het derde doelpunt van Van der Vaart kreeg de geplaagde oefenmeester een aai over zijn bol van zijn aanvoerder.

De trainer van de Amsterdammers verdiende dinsdagavond echter wel lof voor de manier waarop Ajax zich presenteerde. Koeman maakte na de nederlagen in de Champions League tegen Bayern München (4-0) en in de competitie tegen SC Heerenveen (3-1) een aangeslagen indruk. In de voorbereiding op het duel met Maccabi toonde de ex-international zich plots weer strijdbaar. "Ik heb nog honderd procent vertrouwen dat we het kunnen omkeren", aldus de oefenmeester.

Strafschop

Zijn voorlopige gelijk kwam dinsdag, de 3-0 zege had zelfs nog hoger uit kunnen vallen als Sneijder in de 88e minuut een strafschop had benut. Het is aan de spelersgroep van Ajax om zondag tegen PSV aan te tonen dat Ajax definitief is opgestaan en de mooie overwinning op Maccabi geen eenmalige oprisping is geweest.