Vicente del Bosque stapt op als bondscoach van Spanje naar aanleiding van de uitschakeling tegen Italië in de achtste finales van het EK. Dat heeft hij donderdagavond bekendgemaakt.

Del Bosque bevestigde aan de Spaanse radiozender RNE de berichtgeving van de kranten AS en Marca, die meldden dat hij zou opstappen. "Los van de resultaten op het EK, ik had geen twijfel over mijn toekomst", zei Del Bosque volgens persbureau AFP.

De 65-jarige Del Bosque zou dinsdag, een dag na de nederlaag, bondsvoorzitter Angel Maria Villar Llona hebben verteld te vertrekken. Direct na de wedstrijd liet de coach nog in het midden of hij door zou gaan of niet.

Volgens Marca wordt het besluit van Del Bosque op 14 juli bekendgemaakt, als bestuursleden van de bond de koppen bijeen steken. De trainer blijft waarschijnlijk tot 31 juli op zijn post zitten, de dag dat zijn contract afloopt.

Joaquin Caparros is de beoogde opvolger van Del Bosque. Hij trainde vele clubs in Spanje, waaronder Sevilla, Deportivo La Coruña en Athletic Bilbao.

Toernooien

Onder leiding van Del Bosque won Spanje in 2010 het WK en twee jaar later ook het EK. De laatste twee toernooien onder zijn leiding waren minder succesvol. Twee jaar terug werd Spanje in de groepsfase van het WK uitgeschakeld en op het huidige EK was de achtste finale het eindstation.

Del Bosque is al sinds 2008 bondscoach van Spanje. In clubverband had hij eerder Real Madrid en Besiktas onder zijn hoede.