Phelps voor vijfde keer naar Olympische Spelen

Michael Phelps doet voor de vijfde keer mee aan de Spelen. De 22-voudig olympisch medaillewinnaar plaatste zich woensdag (lokale tijd) in de Verenigde Staten voor de 200 meter vlinderslag.

Phelps staat te popelen om zijn land te vertegenwoordigen op de Spelen in Rio de Janeiro. ''Het is de reden dat ik terugkeerde'', zei Phelps, die in 2014 besloot tot een comeback. ''Ik heb geen woorden voor het feit dat ik voor de vijfde keer kan gaan.''

Nadat Phelps woensdag zeker was van de kwalificatie, stak hij vijf vingers omhoog naar het publiek. De zwemmer veroverde al 22 Olympische medailles, waarvan achttien gouden.

Hij hoopt zich ook nog te plaatsen voor de 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag van de Spelen in Rio. Phelps is straks de eerste mannelijke zwemmer met vijf Olympische Spelen acht zijn naam.

Video: Phelps plaatst zich voor vijfde Spelen

"Dit is geweldig na alles wat er is gebeurd", jubelde Phelps die twee jaar geleden net na zijn comeback voor de tweede keer werd betrapt voor dronken rijden. Hij werd voor zes maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond en miste het WK van 2015. Phelps raakte depressief en belandde zelfs in een kliniek waar hij met overmatig alcoholgebruik moest afrekenen.

De Amerikaan raakte weer op het goede pad na zijn verloving met Nicole Johnson, een voormalig Miss Californië met wie hij inmiddels een zoontje heeft.

Phelps, die donderdag zijn 31e verjaardag viert, was vijftien jaar toen hij debuteerde op de Spelen van Sydney in 2000. Zijn meest succesvolle Spelen waren die in 2008 in Peking toen hij acht keer goud pakte.

Lees meer over:
Tip de redactie