MEERLE - Oud-wielrenner Jeroen Blijlevens wil volgend jaar een aanval doen op het wereldsnelheidsrecord. Dat is sinds 1995 in handen van Limburger Fred Rompelberg, die op gang geholpen door een auto in de zoutvlakten van Utah een snelheid bereikte van 268,8 kilometer per uur.

Blijlevens (32) zette dit voorjaar een punt achter zijn loopbaan wegens gebrek aan resultaten. De voormalig topsprinter, die volgend jaar assistent-ploegleider wordt bij Eurogifts.com, zocht een nieuwe uitdaging. "Op een fiets zo'n snelheid bereiken, dat fascineert me", zei Blijlevens dinsdag.

Samen met Rini Wagtmans is hij op zoek naar sponsors om het project te financieren. Zijn aanval moet plaatshebben in september 2005 in het Amerikaanse Bonneville, dezelfde plaats waar Rompelberg zijn recordtijd realiseerde.

Het is de bedoeling dat de renner, uit veiligheidsoverwegingen gehuld in een leren motorpak, achter een auto wordt aangetrokken tot de gewenste snelheid waarna hij op eigen kracht een mijl (1609 meter) moet afleggen. Blijlevens gaat de komende weken de eerste voorbereidingen treffen.